wtorek, 11 grudnia 2012

Pepparkakkor


Tak popularne, powszechne i nieodłączne. Z tego samego przepisu, który krąży od tylu lat w internecie. W moim domu zawitały już kolejny raz, natomiast na blogu dopiero pierwszy. Cieniutkie, kruche, bardzo imbirowe, delikatnie szczypiące. Wymagają cierpliwości przy wałkowaniu, ale zdecydowanie są tego warte. Spróbujcie! :-)


Składniki
  • 150 g melasy (lub syropu z buraków, syropu z daktyli, syropu klonowego)
  • 110 g masła
  • 100 g jasnego cukru trzcinowego
  • 375 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
W małym garnuszku podgrzać melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Gotować lekko do czasu, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Zdjąć z ognia i odstawić na pół godziny, by przestygło.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrobić wgłębienie i dodać jajko razem z masą z melasy, cukru i masła. Zagnieść przy pomocy miksera - zagniatanie ręczne jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące do tego, by ulepić z niego kulę - dodać odrobinę mąki. Przykryć kulę folią przezroczystą i schłodzić w lodówce ok. 2 godziny. Piekarnik nagrzać do temp. 175 st C. Wałkować ciasto (po małym kawałku) na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy lub - lepiej - od razu na silionowej macie. Wycinać dowolne kształty. Piec na papierze lub na macie silikonowej przez 8-10 minut - do czasu aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Cieńsze i mniejsze pierniczki pieką się krócej. Ostudzić i przełożyć do metalowych puszek.


źródło: klik


14 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłam tych ciastek ,ale pewnie pychotka ! nie ma to jak świąteczne wypieki ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne są Maniu.
    To pyszne pierniczki,robiłam je w zeszłym roku.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. urocze gwiazdeczki :) bardzo lubię pepparkakkory!

    OdpowiedzUsuń
  4. moje najukochańsze pierniczki

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ich korzenny zapach ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Juz wiem czym zajmę sobie czas dzisiejszego popołudnia :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekłam je juz kilkukrotnie, są przepyszne:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie zdjęcia! A ciasteczka wyglądają tak smacznie, że mam ochotę je zjeść :) Oczywiście, że możesz zgłosić do konkursu przepis już opublikowany :)

    OdpowiedzUsuń
  9. matko, wyglądają obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale smakowicie wyglądają. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Najlepsze pierniczki jakie jadłam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)