piątek, 21 czerwca 2013

Makaron z truskawkami



Było truskawkowe śniadanie to teraz czas na obiad. A co lepiej wpisuje się w letni klimat, jeśli nie makaron z sosem owocowym? Pasują tu zarówno truskawki, jak i maliny, jagody, wiśnie, a nawet porzeczki czy jeżyny. W zimie można się pokusić o mrożonki albo wykorzystać jedne z niewielu dostępnych wówczas owoców... Ewentualnie zastąpić świeże owoce dżemami czy po prostu musem z jabłek lub stopionym masłem i dodatkową porcją cukru.


Składniki (4 porcje)
  • 500 g makaronu świderki
  • 400 g jogurtu naturalnego, greckiego lub śmietany 12%
  • ok. 3 łyżek cukru pudru
  • 2-3 szklanki truskawek
  • 500 g białego sera
  • ok. 3-4 łyżki cukru waniliowego
  • truskawki i mięta do dekoracji
Makaron ugotować al dente (wolę niedogotowany niż rozgotowany, ale wolny wybór ;-)). Jogurt lub śmietanę zmiksować z truskawkami i cukrem pudrem. Twaróg rozgnieść widelcem z cukrem waniliowym. Do miseczek lub na talerze rozkładać porcje makaronu, posypywać twarogiem, polać sosem truskawkowym. Udekorować truskawkami i miętą, podawać od razu.



11 komentarzy:

  1. Uwielbiam makaron z truskawkami! :)
    Kiedyś bardzo często robiła taki mama.

    OdpowiedzUsuń
  2. to mój ulubiony letni obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne letnie danie :) W taki upał, jaki ostatnio panuje, najlepiej jeść chyba takie właśnie potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. to chyba jedyna opcja na upalne letnie dni hahaha ja miałam dzisiaj truskawki z bananem, czereśniami, a wszystko polane jogurteeeem <3

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie letnie obiadki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, makaron z owocami i twarożkiem to mój smak z dzieciństwa, uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealnie! Aż lato się uśmiecha do tej miseczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne danie na taki upał <3

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie zawsze w dzieciństwie zajadaliśmy się ryżem z truskawkami, aa makron jadaliśmy z jabłkami, pycha

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)