Było truskawkowe śniadanie to teraz czas na obiad. A co lepiej wpisuje się w letni klimat, jeśli nie makaron z sosem owocowym? Pasują tu zarówno truskawki, jak i maliny, jagody, wiśnie, a nawet porzeczki czy jeżyny. W zimie można się pokusić o mrożonki albo wykorzystać jedne z niewielu dostępnych wówczas owoców... Ewentualnie zastąpić świeże owoce dżemami czy po prostu musem z jabłek lub stopionym masłem i dodatkową porcją cukru.
Składniki (4 porcje)
- 500 g makaronu świderki
- 400 g jogurtu naturalnego, greckiego lub śmietany 12%
- ok. 3 łyżek cukru pudru
- 2-3 szklanki truskawek
- 500 g białego sera
- ok. 3-4 łyżki cukru waniliowego
- truskawki i mięta do dekoracji
Makaron ugotować al dente (wolę niedogotowany niż rozgotowany, ale wolny wybór ;-)). Jogurt lub śmietanę zmiksować z truskawkami i cukrem pudrem. Twaróg rozgnieść widelcem z cukrem waniliowym. Do miseczek lub na talerze rozkładać porcje makaronu, posypywać twarogiem, polać sosem truskawkowym. Udekorować truskawkami i miętą, podawać od razu.
Uwielbiam makaron z truskawkami! :)
OdpowiedzUsuńKiedyś bardzo często robiła taki mama.
to mój ulubiony letni obiad :)
OdpowiedzUsuńobiad z dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńCudowne letnie danie :) W taki upał, jaki ostatnio panuje, najlepiej jeść chyba takie właśnie potrawy.
OdpowiedzUsuńto chyba jedyna opcja na upalne letnie dni hahaha ja miałam dzisiaj truskawki z bananem, czereśniami, a wszystko polane jogurteeeem <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie letnie obiadki ;)
OdpowiedzUsuńO tak, makaron z owocami i twarożkiem to mój smak z dzieciństwa, uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńIdealnie! Aż lato się uśmiecha do tej miseczki :)
OdpowiedzUsuńIdealne danie na taki upał <3
OdpowiedzUsuńale pysznosci ;D
OdpowiedzUsuńu mnie zawsze w dzieciństwie zajadaliśmy się ryżem z truskawkami, aa makron jadaliśmy z jabłkami, pycha
OdpowiedzUsuń