niedziela, 23 czerwca 2013

Ciasto biszkoptowe z dwoma kremami i truskawkami


Męczę już trochę tymi truskawkowymi przepisami, wybaczcie. Ale tak już mam. Czerwiec to truskawki. Lipiec - jagody, a sierpień - maliny. We wrześniu zaczynam z ukochanymi jabłkami, w międzyczasie są jeszcze gruszki i śliwki. W grudniu mandarynki i pomarańcze. A potem to już tylko czekolada, aż do wiosny ;-)
To ciasto pierwotnie miało wyglądać zupełnie inaczej. Przede wszystkim było bez owoców - a fe. Nie lubię ciast z samymi kremami, bo są zwykle mdłe. Dlatego pokombinowałam, popuściłam wodze fantazji i oto jest wilgotny za sprawą obfitego nasączenia biszkopt z waniliowym, budyniowym kremem, kwaskowatymi truskawkami i słodkim, kremowym toffiee. Całość nieprzesłodzona, przełamana smakiem truskawek, alkoholu i kakao. A owoce można spokojnie wymieniać - wiśnie byłyby tu idealne, a zresztą maliny też niczego sobie. Polecam :-)


Składniki
Biszkopt
  • 6 dużych jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • kopiasta szklanka mąki tortowej minus 3 łyżki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier, olej, żółtka, wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem oraz kakao i mąkę ziemniaczaną. Przelać do formy o wym. 23x37 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 min. w temp. 170 stopni C.


Krem toffie
  • 400 g masy krówkowej
  • 150 g miękkiego masła
Miękkie masło zmiksować. Dodawać masę krówkową, po łyżce, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiego kremu.


Krem waniliowy
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy na 500 ml mleka)
  • 750 ml mleka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
Budynie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym że w 750 ml mleka. Ostudzić. Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać po łyżce zimny budyń, wciąż miksując, aż do uzyskania gładkiego kremu.


Nasączenie
  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 1/4 szklanki rumu
  • 2 łyżki cukru
Wszystkie składniki wymieszać.


Dodatkowo
  • truskawki
  • wiórki kokosowe

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Jedno położyć w foremce (na papierze do pieczenia). Nasączyć. Ułożyć obrane, umyte truskawki, przykryć waniliowym kremem. Wyłożyć drugą część biszkoptu i ponownie nasączyć*. Przykryć masą krówkową, posypać wiórkami. Przechowywać w lodówce.


* lubię mocno nasączone ciasta, ale nie wolno przesadzić. Jeśli wyda Wam się, że ilość płynu jest za duża, nie wlewajcie jej na siłę w biszkopt ;-)


6 komentarzy:

  1. bardzo fajne ciasto, idealne na niedzielne popołudnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealna kombinacja smaków <3

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja tam uwielbiam truskawki i mogłabym je dodawać do wszystkiego

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne:):):)
    wlasnie upieklam i zajadam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się niesamowicie, że wyszło i smakuje! Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...