niedziela, 28 lipca 2013

Ciasteczka z twarogiem


Lubicie słodycze, ale jesteście na diecie? Albo staracie się dbać o siebie i nie pozwalać sobie zbyt często na ciasteczka czy inne grzeszki? Spróbujcie twarogowych ciasteczek. Mają tylko niewielki dodatek masła, w przeliczeniu na jedno wychodzi go naprawdę niewiele, gdyż z podanej porcji otrzymujemy 2 pełne blaszki całkiem sporych ciastek. Pięknie pachną wanilią i są bardzo delikatne.


Składniki
  • 200 g mielonego twarogu
  • 50 g masła
  • 120 g cukru
  • 15 g cukru z wanilią
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego
  • białko
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zmielonych migdałów (można część zamienić na mąkę krupczatkę)
Twaróg utrzeć z masłem ns gładką masę. Dodać cukier, cukier z wanilią, ekstrakt. Zmiksować. Wmieszać białko i jeszcze chwilę miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem i migdałami. Dodać do masy twarogowej, cały czas miksując. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Z ciasta formować kuleczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 12-15 minut.


źródło: książka 'Świąteczne ciasteczka'

12 komentarzy:

  1. oo chętnie wypróbuję, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. genialne ciasteczka, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jestem na diecie, ale dbam o sobie :) takie ciacha zawsze mile widziane -pycha ! *-*

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jestem na diecie, za to dbam o sobie ! a takie pyszne ciacha zawsze mile widziane *-*

    OdpowiedzUsuń
  5. Urokliwe ciasteczka, z twarogiem muszą smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, to wspaniałomyślne ciasteczka wprost dla mnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe ciasteczka:) zapewne cudownie smakują migdałąmi:) buziaki zasyłam

    OdpowiedzUsuń
  8. Koleżanka upiekła ciasteczka wg tego przepisu - pyszne :) zapisuję sobie przepis i na pewno sama też je będę piekła :D Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy mogę zastąpić 200g mielonych migdałów 200g mielonych orzechów laskowych? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak! Tylko może pomiń ekstrakt z migdałów, żeby nie mieszać smaków :) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)