Mówiłam, że te babeczki (klik) będą do powtórzenia? Padło na wersję czekoladową, za którą obstawał mój brat. Tym razem jednak dodałam do środka czerwone porzeczki zerwane z dziadkowego krzaczka. Wierzch tak jak poprzednio udekorowałam mleczną polewą, zamieniłam jednak likier pomarańczowy na Malibu, bo nie chciałam mieszać zbyt wielu smaków - czekolada, czerwone porzeczki i kokos łączą się ze sobą zadziwiająco dobrze. Polecam :-)
Składniki (12 babeczek)
- 1 i 1/4 szklanki przesianej mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 90 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 jajka
- żółtko
- 2/3 szklanki maślanki
- łyżeczka ekstraktu czekoladowego
- 1/3 szklanki groszków czekoladowych
- ok. 1/3 szklanki czerwonych porzeczek
Wszystkie
suche składniki wymieszać (mąkę, proszek, sól, kakao). Miękkie masło zmiksować
z cukrem na puszystą masę, dodawać jajka, po jednym, wciąż miksując.
Następnie dodawać w partiach maślankę na przemian z suchymi składnikami.
Na koniec wmieszać do ciasta czekoladę i porzeczki (łyżką, nie mikserem). Foremkę do
muffinek wyłożyć papilotkami, przełożyć ciasto. Piec w nagrzanym do 180
st. C piekarniku przez ok. 20-25 min.
Polewa
- 80 g mleka
- 30 g cukru trzcinowego
- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki Malibu
- 70 g mleka w proszku (pełnego, w pudrze)
- czerwone porzeczki
Mleko
zagotować z cukrem i wiórkami. Odstawić, trochę ochłodzić, dodać mleko w proszku i alkohol. Dokładnie wymieszać. Polewać ostudzone
babeczki i posypywać porzeczkami.
źródło: klik
źródło: klik
ślicznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńUroczo wyglądają :)
OdpowiedzUsuńw to lato nie jadłam jeszcze porzeczek ;p twoje babeczki prześlicznie się prezentują, aż chcę się je spróbować ;)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne babeczki!
OdpowiedzUsuńPrześlicznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńJak z obrazka, ślicznotki!
OdpowiedzUsuńPiękniutkie :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko a smakują pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńAle cudeńka!! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJakie cudeńka! Czekoladowe muszą być przepyszne.. ;)
OdpowiedzUsuńPiękne są. Ślicznie im w tych papilotkach i bardzo podoba mi się patera :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńśliczne! I te foremki idealnie podpasowały.
OdpowiedzUsuńOj tak kokos i czerwone porzeczki to pyszne połaczenie ...a z czekolada jeszcze go nie próbowałam:) cudne babeczki:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń