poniedziałek, 10 lutego 2014

Sernik kokosowy z chmurką i pralinkami



Delikatnie kokosowy sernik, który aromat, gładkość i aksamitność zawdzięcza dodatkowi mleczka kokosowego w masie serowej. Sernik nie jest lekki i puszysty, raczej gęsty, bo przygotowany z własnoręcznie mielonego twarogu. Dodatkowo wierzch udekorowałam ubitą, słodką śmietaną i obsypałam kokosem - wygląda trochę, jak śnieg :-) Bardzo wszystkim się podobał i - co najważniejsze - smakował.



Składniki
Spód
  • 125 g herbatników
  • 1/3 kostki masła, stopionego

Masa serowa
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru białego
  • 2/3 szklanki cukru brązowego
  • 1,2 kg twarogu półtłustego lub tłustego
  • 165 ml (mała puszka) mleka kokosowego

Śmietanowa chmurka
  • 250 ml kremówki (36%)
  • usztywniacz do śmietany, typu śmietan-fix
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo
  • wiórki kokosowe
  • 10 trufli kokosowych *
Składniki na spód wymieszać. Wyłożyć dno tortownicy o śr. 26 cm papierem do pieczenia i w dno wcisnąć przygotowane herbatniki. Wstawić tortownicę do lodówki.
Twaróg zmielić 2 razy. Jajka ubić z cukrem. Dodać mleko kokosowe i twaróg (w kilka etapach). Dokładnie zmiksować i wyłożyć na przygotowany spód. Piec przez godzinę w 180 st. C. Wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem, dodać usztywniacz. Wyłożyć na zimny sernik. Obficie posypać kokosem i ułożyć trufelki. Wstawić na noc do lodówki. Pokroić i zajadać. Smacznego :-)

* kupnych lub domowych, u mnie te - klik - z ekstraktem migdałowym i nadziane całymi migdałami

6 komentarzy:

  1. Co sernik to lepszy ! Uwielbiam kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności zjadłabym taki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny sernik! jak czytam i widzę, że kokosowy od razu wiem, że to moje smaki i na pewno będzie pyszny :) na razie jem oczami *.* ale za niedługo chętnie wypróbuję sama :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wygląda:) taki delikatny i kremowy! mmm

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie wygląda, rzeczywiście jak pod śnieżkiem!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)