poniedziałek, 24 marca 2014

Domowe masło czekoladowo-orzechowe



Nie jestem zwolenniczką Nutelli. Jest dla mnie zbyt słodka i jednocześnie za mało kakaowa oraz orzechowa. Dlatego chciałam zrobić jakąś pastę, masło, krem specjalnie dla siebie - bo z orzechów laskowych, na które w mojej rodzinie co druga osoba ma uczulenie, raczej gorzką, ale bez przesady. Postawiłam na prostotę - wystarczyło podprażyć i zmiksować orzechy, dodać 2 składniki i przelać do słoiczka - voilà, wreszcie mam Nutellę dla siebie! I to cały słoik :-)



Składniki (mały słoiczek)
  • 200 g orzechów laskowych
  • 25 g cukru trzcinowego (lub więcej - do smaku)
  • 15 g ciemnego kakao
Orzechy przesypać na blaszkę i podprażyć przez 15 min. w 100 st. C. Obrać ze skórki - pocierając ściereczką lub w dłoniach. Zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera, dodać kakao i cukier, jeszcze raz zmiksować. Przelać do słoiczka i zajadać, z czym lubicie.



8 komentarzy:

  1. o wiele bardziej kusi mnie domowa nutella od tej kupnej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie domowe smarowidła są najlepsze! Przepis zapisuję i na pewno wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Żebym ja jeszcze blender miała xd Już niedułgo będe w jego posiadaniu .

    OdpowiedzUsuń
  4. oddziela sie w nim tłuszcz od calej masy ? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm,ależ musi być obłędne. Domowe, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przeprowadz sie do mnie ;(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)