środa, 26 marca 2014

Ekstrakt z wanilii + najlepszy, naturalnie karmelowy chlebek bananowy




Obowiązkowy element wyposażenia każdej kuchni to wanilia. I przyznam szczerze, że nie odbiegam od standardu, uwielbiam wiele aromatów, bez których nie mogłabym się obejść, ale wanilia to już absolutne musthave. I oczywiście cukier oraz niezastąpiony ekstrakt. Pamiętajcie: nie używamy olejków zapachowych, tylko naturalne aromaty.


Składniki (1 buteleczka)
  • 4 laski wanilii
  • butelka (~240 ml) rumu (lub np. wódki)
Wanilię poprzecinać na pół i rozciąć wzdłuż. Umieścić w buteleczce i zalać alkoholem. Zakręcić i przechowywać w ciemnym miejscu (np. w szafce). Od czasu do czasu należy buteleczką wstrząsnąć. Ekstraktu można używać po 2-3 miesiącach.
Moje uwagi: najbardziej lubię ekstrakt na rumie. Na taką buteleczkę daję 4 laski wanilii, później gdy trochę płynu zużyję - dolewam alkoholu. Gdy aromat słabnie dorzucam dodatkowe laski wanilii.



Przy okazji zapraszam na chlebek bananowy.
Ulubiony przepis, nieco zmodyfikowany. Chlebek z mocno karmelowym posmakiem: z cukrem muscovado zamiast białego oraz 100 g pokrojonych daktyli - klik po przepis :-)


źródło: na podstawie - klik

3 komentarze:

  1. Mój dojrzewa już drugi tydzień w lodówce, nie mogę się doczekać aż go użyję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na taki domowy ekstrat , bo w sklepie trudno je dostać . Są tylko takie zapachy .

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstrakt z wanilii jest świetny,też robię i używam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)