czwartek, 8 maja 2014

Granola orzechowa



Nie, to nie jest ta granola, którą robiłam dla Sylwii (klik, o tę mi chodzi). Tym razem nie miałam ochoty na połączenie fistaszków z czekoladą, postawiłam na bogactwo orzechów i do swojej granoli dodałam pistacje, nerkowce, ziemne i włoskie. Dorzuciłam jeszcze trochę masła orzechowego dla podkreślenia smaku, miodu, żeby było słodko i zjadałam głównie z jakimś serkiem lub jogurtem oraz dżemem z jagód i dodatkową porcją masła orzechowego.




Składniki

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • szklanka mieszanki orzechów: pistacji, nerkowców, ziemnych i włoskich
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek *
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Piekarnik nagrzać do 120 st. C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszać płatki, orzechy, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszać miód, cukier, oliwę, wodę i ekstrakt. Dodać do suchej mieszanki i wymieszać. Przełożyć na przygotowaną blaszkę. Piec 50-60 min., co 15 min. przemieszać mieszankę. Wystudzić i przełożyć do szklanego słoja lub szczelnego pojemnika.


* zamiast oliwy dałam masło orzechowe, które rozpuściłam i płynne zmieszałam z resztą mokrych składników


źródło: klik

7 komentarzy:

  1. podoba mi się ta opcja - zamiast oliwy masło orzechowe :) granola bez wątpienia smakuje cudownie! zapisuję koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! Takie sniadanie to ja rozumiem :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie śniadanka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja ulubiona, im więcej orzechów tym lepiej,

    OdpowiedzUsuń
  5. granola wspaniała...sama ostatnio robiłam pierwszy raz i domowa jest niezatąpiona

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)