Czekoladowe ciasteczka zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem, szczególnie te oblane solidną ilością polewy i obsypane posypką. Ładnie wyglądają, czym zachęcają do spróbowania. I choć nie należą do najlżejszych - zapomnijcie na chwilę o tym, w końcu czekolada to... sałatka ;)
Składniki
- 200 g czekolady deserowej
- 200 g miękkiego masła/margaryny
- 125 g cukru
- jajko
- 200 g mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- czekolada + kawałek masła lub polewa do polania
- kolorowa posypka do posypania
120 g czekolady posiekać. Resztę połamać i rozpuścić. Masło
lub margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały
czas ucierając. Dodać jajko, zmiksować. Dodać rozpuszczoną czekoladę, dokładnie
zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do ciasta, cały czas ucierać.
Wmieszać czekoladę. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Dwiema łyżeczkami formować ciasteczka i
układać kopczyki, formując okrągły kształt, na przygotowanych blaszkach. Piec w
piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 min. Wystudzić, polać czekoladą i
posypać posypką.
źródło: Świąteczne ciasteczka, Dr Oetker
Smacznie wyglądają te ciastka :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciastka,piękne zdjęcia i stylizacja.
OdpowiedzUsuńTaką "sałatkę" to ja rozumiem.
OdpowiedzUsuńMartwi mnie tylko posypka.
No ale posypki mało,a "sałatka" ma dobroczynne właściwości przecież!
Super ciasteczka! ; )
OdpowiedzUsuńMuszą być wspaniałe w smaku!
Mega ciasteczka, a posypka dodaje uroku :)
OdpowiedzUsuńNo tak, czekolada w sumie pochodzi od ziaren kakaowca...Sałatka jak nic! :D
OdpowiedzUsuńPiękne te ciacha!
Dziękuję ślicznie :)
OdpowiedzUsuń