piątek, 25 lipca 2014

Czekociastka


Czekoladowe ciasteczka zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem, szczególnie te oblane solidną ilością polewy i obsypane posypką. Ładnie wyglądają, czym zachęcają do spróbowania. I choć nie należą do najlżejszych - zapomnijcie na chwilę o tym, w końcu czekolada to... sałatka ;)


Składniki
  • 200 g czekolady deserowej
  • 200 g miękkiego masła/margaryny
  • 125 g cukru
  • jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • czekolada + kawałek masła lub polewa do polania
  • kolorowa posypka do posypania
120 g czekolady posiekać. Resztę połamać i rozpuścić. Masło lub margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ucierając. Dodać jajko, zmiksować. Dodać rozpuszczoną czekoladę, dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do ciasta, cały czas ucierać. Wmieszać czekoladę. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.  Dwiema łyżeczkami formować ciasteczka i układać kopczyki, formując okrągły kształt, na przygotowanych blaszkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 min. Wystudzić, polać czekoladą i posypać posypką.



źródło: Świąteczne ciasteczka, Dr Oetker

7 komentarzy:

  1. Smacznie wyglądają te ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciastka,piękne zdjęcia i stylizacja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką "sałatkę" to ja rozumiem.
    Martwi mnie tylko posypka.
    No ale posypki mało,a "sałatka" ma dobroczynne właściwości przecież!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciasteczka! ; )
    Muszą być wspaniałe w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega ciasteczka, a posypka dodaje uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No tak, czekolada w sumie pochodzi od ziaren kakaowca...Sałatka jak nic! :D
    Piękne te ciacha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)