wtorek, 2 września 2014

Ciasto tortowe z malinami


Lubicie bitą śmietanę? Ja nie przepadam, natomiast bywają desery, które mimo jej obecności bardzo lubię i często powtarzam :) Do takich właśnie słodkości należy to ciasto - biszkopt lekko nasączony cytrynowo-rumowym ponczem i dużo malin pod puszystą chmurką z kremówki. Całość obsypana wiórkami kokosowymi. Bardzo proste i smaczne ciasto - w okresie maj-początek lipca koniecznie z truskawkami 


Składniki
  • biszkopt (tu przepis - z tą różnicą, że zrobiłam z 6 jaj i 6 łyżek oleju w formie o wymiarach, reszta bez zmian)


Poncz
  • szklanka ciepłej wody, przegotowanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml rumu


Masa
  • 650 ml kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ewentualnie substancja usztywniająca, typu śmietanfix, etc.


Dodatkowo
  • maliny (ok. dwóch tekturowych pudełeczek)
  • wiórki kokosowe
  • świeża mięta do przybrania
Maliny umyć i osuszyć. Wodę wymieszać z sokiem, dwoma łyżkami cukru i alkoholem. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Biszkopt umieścić w formie, w której był pieczony, nasączyć przygotowanym ponczem. Ułożyć maliny, wyłożyć bitą śmietanę. Posypać kokosem. Wstawić do lodówki na min. 12 h. Przed podaniem przybrać miętą.
Smacznego! :)


3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)