Bardzo zwykłe ciasto, ale czy czasem w prostocie nie tkwi sedno sprawy? Z takimi banałami kojarzy mi się lato, w każdej zresztą dziedzinie życia, nie tylko w kuchni. Żadnych wymyślnych smaków, żadnych innowacji - po prostu to, co najlepsze i sprawdzone.
Składniki
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
- 150 g zimnego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka drobnego cukru z wanilią
- 3 żółtka
- łyżeczka ekstrakt z wanilii
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody.
Blachę o wymiarach 37 x 21 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód rozwałkować ciasto. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 st. C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Blachę o wymiarach 37 x 21 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód rozwałkować ciasto. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 st. C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Budyń
- 750 ml pełnotłustego mleka
- 6 łyżek cukru
- 2 x 40 g proszku budyniowego, śmietankowego
Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu wg powyższych proporcji.
Dodatkowo
- ok. 3 szklanki czerwonych porzeczek wymieszane z 2-3 łyżkami cukru
- cukier puder
Kruszonka
- 1,5 szklanki mąki
- szklanka cukru pudru
- 30 g cukru waniliowego
- 160 g masła
Wszystkie składniki utrzeć palcami na kruszonkę.
Na wystudzone ciasto wylać budyń (lekko ciepły, jeszcze nie stężały). Wyłożyć porzeczki z cukrem, posypać kruszonką. Piec ok. 50 min. w 180 st. C. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
źródło: ciasto jak tu
Cudowne to ciasto! *.*
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
Cudowne! Uwielbiam takie ciasta. :)
OdpowiedzUsuńja równiez ubóstwiam takie ciasta, boskie!:)
OdpowiedzUsuńMmm, musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuń