sobota, 6 września 2014

Śniadanie na sobotę #5



Postanowiłam zmienić formę sobotniego, śniadaniowego cyklu ;) Zauważyłam, że cieszy się dość dużym zainteresowaniem, więc nie będę go kończyć wraz z ostatnią sobotą wakacji, tylko postaram się kontynuować w roku akademickim. Co mi z tego wyjdzie - zobaczymy, na razie mam kilka pomysłów do zrealizowania, m.in. z typowymi jesiennymi składnikami, toteż tym bardziej tytuł 'Letnie śniadanie' nie pasował mi do tych propozycji. Dziś mam dla Was przepis na jednoporcjowego placka. Można zrobić 2 mniejsze lub w ogóle malutkie pancakes, mnie (szczerze mówiąc) się nie chciało i po prostu całą masę wylałam od razu na patelnię.



Placek migdałowy z jabłkiem w cynamonowym toffiee z migdałami

Składniki (1 porcja)

  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • proszku do pieczenia na czubku nożna
  • łyżka zmielonych migdałów
  • kilka kropelek ekstraktu z migdałów
  • masło do smażenia

Jajka ubić trzepaczką na puszystą masę z solą i cukrem. Dodać przesianą mąkę, mielone migdały, proszek, ekstrakt i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron, na patelni, pod przykryciem. Podać z przygotowanym wcześniej jabłkiem w toffie.


Jabłko w kajmaku

  • czubata łyżka masy krówkowej
  • łyżka mleka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • jabłko, pokrojone w kostkę i podduszone w garnuszku
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Kajmak rozpuścić z mlekiem. Dodać cynamon, migdały i wymieszać. Dodać przygotowane duszone jabłuszko i wymieszać.


źródło: jabłko w toffiee zainspirowane tym wpisem - klik

3 komentarze:

  1. a u mnie to chyba będzie śniadanie na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie omlety na śniadanie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmniam :) takie sniadanko to bym zjadla z przyjemnosci :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)