Postanowiłam zmienić formę sobotniego, śniadaniowego cyklu ;) Zauważyłam, że cieszy się dość dużym zainteresowaniem, więc nie będę go kończyć wraz z ostatnią sobotą wakacji, tylko postaram się kontynuować w roku akademickim. Co mi z tego wyjdzie - zobaczymy, na razie mam kilka pomysłów do zrealizowania, m.in. z typowymi jesiennymi składnikami, toteż tym bardziej tytuł 'Letnie śniadanie' nie pasował mi do tych propozycji. Dziś mam dla Was przepis na jednoporcjowego placka. Można zrobić 2 mniejsze lub w ogóle malutkie pancakes, mnie (szczerze mówiąc) się nie chciało i po prostu całą masę wylałam od razu na patelnię.
Placek migdałowy z jabłkiem w cynamonowym toffiee z migdałami
Składniki (1 porcja)
- 2 małe jajka lub 1 duże
- szczypta soli
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- proszku do pieczenia na czubku nożna
- łyżka zmielonych migdałów
- kilka kropelek ekstraktu z migdałów
- masło do smażenia
Jajka ubić trzepaczką na puszystą masę z solą i cukrem. Dodać przesianą mąkę, mielone migdały, proszek, ekstrakt i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron, na patelni, pod przykryciem. Podać z przygotowanym wcześniej jabłkiem w toffie.
Jabłko w kajmaku
- czubata łyżka masy krówkowej
- łyżka mleka
- pół łyżeczki cynamonu
- jabłko, pokrojone w kostkę i podduszone w garnuszku
- 2 łyżki płatków migdałowych
Kajmak rozpuścić z mlekiem. Dodać cynamon, migdały i wymieszać. Dodać przygotowane duszone jabłuszko i wymieszać.
źródło: jabłko w toffiee zainspirowane tym wpisem - klik
a u mnie to chyba będzie śniadanie na niedzielę :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie omlety na śniadanie :))
OdpowiedzUsuńmmmmniam :) takie sniadanko to bym zjadla z przyjemnosci :)
OdpowiedzUsuń