Ten przepis przyniosła Tacie pacjentka i w tym samym dniu ciasto wykonałam oraz je skonsumowaliśmy ;) Jest rewelacyjne i zdecydowanie za małe. Dość zdrowe, jak na słodycze, z niewielką ilością cukru, płatkami owsianymi, owocami i orzechami. Na zdjęciach ciasto się rozpadało, bo było gorące - chciałam jak najszybciej je sfotografować i zająć się konsumpcją. Potem, gdy trochę wystygło, kroiło się bez problemów.
Składniki
Ciasto
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- 2 większe lub 3 mniejsze jabłka (dałam duże jabłko i dużą gruszkę)
Mąkę, cukier i proszek wymieszać w 1 misce. Olej wymieszać z jajkami i dodać do suchych składników. Szybko i niedokładnie wymieszać, przelać do tortownicy o śr. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć i pokroić. Ułożyć na cieście, posypać kruszonką. Piec ok. 40 min. w 180 st. C.
Kruszonka
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1/3 szklanki migdałów lub pokruszonych orzechów włoskich
- 2-3 łyżki miodu
- łyżeczka cynamonu
Wymieszać wszystkie składniki.
Jesienny smakołyk do kawki :) Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTa kruszonka podbiła moje serce! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zdrowe ciasta, świadomość, że są zdrowe wpływa dobrze na samopoczucie i nie psuje przyjemności jedzenia :)
OdpowiedzUsuńjak apetycznie wygląda! a do tego pełne zdrowia :)
OdpowiedzUsuńjeju aż ślinka cieknie!:D
OdpowiedzUsuńMniam, fajnie musiało chrupać :)
OdpowiedzUsuńzastapilabym make jakąs zdrowszą i olej np. kokosowy bym dała i troche mniej :) ale wyglada smacznie ;)
OdpowiedzUsuń