czwartek, 16 października 2014

Zdrowe ciasto na jesień




Ten przepis przyniosła Tacie pacjentka i w tym samym dniu ciasto wykonałam oraz je skonsumowaliśmy ;) Jest rewelacyjne i zdecydowanie za małe. Dość zdrowe, jak na słodycze, z niewielką ilością cukru, płatkami owsianymi, owocami i orzechami. Na zdjęciach ciasto się rozpadało, bo było gorące - chciałam jak najszybciej je sfotografować i zająć się konsumpcją. Potem, gdy trochę wystygło, kroiło się bez problemów.


Składniki
Ciasto
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
  • 2 większe lub 3 mniejsze jabłka (dałam duże jabłko i dużą gruszkę)

Mąkę, cukier i proszek wymieszać w 1 misce. Olej wymieszać z jajkami i dodać do suchych składników. Szybko i niedokładnie wymieszać, przelać do tortownicy o śr. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć i pokroić. Ułożyć na cieście, posypać kruszonką. Piec ok. 40 min. w 180 st. C.

Kruszonka
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki migdałów lub pokruszonych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu

Wymieszać wszystkie składniki.





7 komentarzy:

  1. Jesienny smakołyk do kawki :) Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta kruszonka podbiła moje serce! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zdrowe ciasta, świadomość, że są zdrowe wpływa dobrze na samopoczucie i nie psuje przyjemności jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak apetycznie wygląda! a do tego pełne zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, fajnie musiało chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zastapilabym make jakąs zdrowszą i olej np. kokosowy bym dała i troche mniej :) ale wyglada smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...