Rozsmakowaliśmy się w drożdżowych ciastach, a ponadto w nutelli i maśle orzechowym, więc idąc za ciosem połączyłam te smaki w jednym wypieku i zrobiłam ruloniki z (mega kalorycznym, ale jakim dobrym) nadzieniem. Skorzystałam ze swojego sprawdzonego przepisu na ciasto, które wychodzi delikatne i maślane, a po upieczeniu cudownie chrupiące.
Składniki
Zaczyn
- 30 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 100 ml mleka lekko podgrzanego
- łyżeczka mąki pszennej
Do mleka wkruszyć drożdże, zasypać mąką i cukrem, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto
- 3 duże żółtka
- 50 g cukru
- 300 g mąki
- 100 g masła
Utrzeć kogel-mogel z żółtek i cukru. Dodać mąkę, lekko ciepłe, rozpuszczone masło i rozczyn, wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i posmarować nutellą i masłem orzechowym.
Nadzienie
- słoik masła orzechowego (350 g)
- słoik nutelli (mały)
świetny pomysł pycha:)
OdpowiedzUsuńideolo! mam jeszcze masło orzechowe lidlowe z amerykańskiego tygodnia(jest idealne do ciastek, w ciastkach lubię) i bałwankową nutellę...zrobię by poniedziałek był mniej zły niż zwykle
OdpowiedzUsuńIle słodyczy! Pycha :)
OdpowiedzUsuńSą rewelacujne !!!! na pewno je w najblizszym czasie zrobie u siebie
OdpowiedzUsuńMusiały smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń