wtorek, 18 listopada 2014

Szarlotka z kruszonką




Pachnie dziś szarlotką i już wiadomo co się święci - jesień, jesień, jesień. Studia. Dopóki jestem w Łodzi wszystko jakoś się układa, najgorsze są powroty z domu do codzienności ;) Ale trzeba sobie jakoś radzić - uwierzcie, że o wiele łatwiej jest z ciastem. Trochę glukozy i od razu nastrój lepszy :D



Składniki 
Ciasto
  • 2 szklanki (szklanka o pojemności 250 ml) mąki pszennej (1 szklanka krupczatki, 1 szklanka tortowej)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 180 g masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli

Masa jabłkowa
  • 1,5 kg słodkich jabłek
  • 1 łyżka cukru lub więcej do smaku
  • łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • 2 łyżki wody
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g drobnego cukru
  • 80 g masła

Lukier (opcjonalnie)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • gorąca woda

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na czas przygotowania kruszonki i jabłek.
Wszystkie składniki kruszonki wrzucić do miski (albo do malaksera), rozcierając palcami (albo w malakserze) masło z mąką i cukrem zrobić kruszonkę o konsystencji grubego, mokrego piasku. Wstawić razem z miską do zamrażarki.
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Do szerokiego rondla wlać 2 łyżki wody, wsypać cukier, dodać esencję waniliową i podgrzać do uzyskania gęstego syropu. Wsypać jabłka, wlać sok z cytryny i dusić je około 15 minut, dosyć często mieszając. Jabłka powinny się delikatnie rozgotować. Pod sam koniec dodać 1 łyżeczkę cynamonu i skórkę cytrynową. Wymieszać i zdjąć z palnika.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować, przełożyć do blaszki (33 x 23 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Ciasto nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i wstawić blachę z ciastem na 5 minut – lekko podpiec.  
Jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać kruszonką, wstawić ponownie do piekarnika i piec około 25 – 30 minut do lekkiego zrumienienia kruszonki. Wyciągnąć z piekarnika i przygotować lukier.
Cukier puder utrzeć na gładką, gęstą masę z sokiem cytryny i niewielką ilością gorącej wody.
Polukrować ciasto, gdy jest jeszcze lekko ciepłe.
Zostawić do wystygnięcia i gotowe.




źródło: klik

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)