czwartek, 20 listopada 2014

Wykrawane świąteczne ciasteczka




Połowa listopada za nami, najwyższy czas na rozpoczęcie publikowania przepisów na świąteczne wypieki! Na początek proponuję bardzo zwykłe ciastka, które można piec (i wcinać!) przez cały rok, nie ma w nich bowiem nic specyficznego dla Bożego Narodzenia, niemniej jednak taki klasyk zawsze się obroni i smakuje wszystkim :)



Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 15 g cukru z wanilią
  • 200 g masła

Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem z wanilią. Dodać masło, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na stolnicy lekko posypanej mąką (jeśli ciasto się lepi - owinąć je w folię i schłodzić 30-60 min. w lodówce) na grubość ok. pół cm, wykrawać foremkami ciasteczka. Układać je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, piec każdą blachę ok. 10-12 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.




źródło: książka 'Świąteczne ciasteczka' Dr Oetkera

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasteczka, zwykłe, a niezwykłe. Kojarzą mi się z powrotami do domu na początku studiów, gdy dom nimi pachniał:) Piękne wspomnienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyka zawsze sie obroni :) Swietne zdjecie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne wyszły i pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)