czwartek, 4 grudnia 2014

Babeczki zimowe (czekoladowe z kremem i kokosem)



Nie wiem, jak Wy, ale ja zawsze bardzo lubiłam zbliżający się okres - tego oczekiwania, przygotowań, myślenia nad menu, prezentami, chodzenia po galeriach handlowych i spacerowania po oświetlonych lampkami choinkowymi ulicach. Oraz oczywiście wyposażania się w różne gadżety! W tym wypadku wykorzystałam prezent od mojej Kuzynki, uroczy zestaw do cupcake'ów z reniferkami. Uwielbiam je! <3



Składniki
Babeczki
  • 250 g margaryny o temp. pokojowej
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tabliczka mlecznej czekolady, posiekana na kawałki
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, wymieszać. Do masy dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, zmiksować. Dodać czekoladę i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffiny (wyłożonej papierowymi papilotkami). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 25 min.


Krem
  • 250 g miękkiego masła
  • 450 g kremowego serka o temp. pokojowej
  • 170 g cukru pudru
  • pół łyżeczki ekstraktu z kokosa, ewentualnie: z migdałów lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • dodatkowo do ozdoby wiórki kokosowe
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać twarożek po łyżce i dobrze ucierać. Dodać ekstrakt, zmiksować, schłodzić. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorować zimne babeczki. Posypać wiórkami kokosowymi, przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce.




4 komentarze:

  1. Piękne! Na pewno też smaczne, ale już swoim wyglądem powalają na kolana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne papilotki. :) Całość prezentuje się imponująco. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie cudne:) wmurowało mnie:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)