Crumble w odrobinę ulepszonej wersji - zamiast klasycznej kruszonki tym razem zrobiłam wersję z dodatkiem marcepanu. Możemy użyć dowolnych owoców, niemniej jednak najlepiej komponuje się z podanymi przeze mnie: mieszanką jabłek i gruszek, choć próbowałam również ze śliwkami i w takiej wersji także bardzo polecam :)
Składniki
Owoce
- 4 jabłka
- 4 gruszki
Owoce umyć, obrać (lub nie), wydrążyć, pokroić. Włożyć do żaroodpornego naczynia (lub kilku mniejszych), wysmarowanego masłem. Posypać kruszonką. Piec 30 min. w 180 st. C (jeśli robimy deser w mniejszych naczyniach wystarczy 15-20 min).
Kruszonka
- 100 g masy marcepanowej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie garść pokruszonych na mniejsze kawałki płatków migdałowych
Wszystkie składniki zagnieść opuszkami palców na kruszonkę.
Mniam! Mogę prosić o porcyjkę? :)
OdpowiedzUsuń