czwartek, 26 lutego 2015

Marzipan crumble



Crumble w odrobinę ulepszonej wersji - zamiast klasycznej kruszonki tym razem zrobiłam wersję z dodatkiem marcepanu. Możemy użyć dowolnych owoców, niemniej jednak najlepiej komponuje się z podanymi przeze mnie: mieszanką jabłek i gruszek, choć próbowałam również ze śliwkami i w takiej wersji także bardzo polecam :)


Składniki
Owoce
  • 4 jabłka
  • 4 gruszki
Owoce umyć, obrać (lub nie), wydrążyć, pokroić. Włożyć do żaroodpornego naczynia (lub kilku mniejszych), wysmarowanego masłem. Posypać kruszonką. Piec 30 min. w 180 st. C (jeśli robimy deser w mniejszych naczyniach wystarczy 15-20 min).


Kruszonka
  • 100 g masy marcepanowej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie garść pokruszonych na mniejsze kawałki płatków migdałowych
Wszystkie składniki zagnieść opuszkami palców na kruszonkę.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...