czwartek, 22 września 2016

Babeczki waniliowe z masłem orzechowym i białą czekoladą



Delikatne, słodko-słone babeczki ze sporym dodatkiem pachnącej wanilii, chrupiących orzeszków, masła orzechowego i białej czekolady. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, gdy nadzienie jest płynne. Zdecydowanie dla wielbicieli peanut butter :)

Składniki
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru z wanilią (lub zwykłego cukru + ziarenka z laski wanilii)
  • 2 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tabliczka białej czekolady
  • garść orzeszków ziemnych, niesolonych
  • masło orzechowe do nadziania
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, po jednym, cały czas miksować. Dodać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem, zmiksować. Czekoladę posiekać i dodać do ciasta razem z orzeszkami, wymieszać łyżką. Papilotki wypełniać do 1/2 ciastem, kłaść po łyżeczce masła orzechowego do środka. Przykrywać resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 20 min.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)