piątek, 23 września 2016

Kokosowe owsiane batoniki (bez cukru i masła)



Bardzo dawno nie robiłam żadnych owsianych batoników. Muszę to koniecznie zmienić, bo znalazłam dla nich nowe zastosowanie - do mleka czy jogurtu są lepsze niż granola. Można sobie je pokruszyć do miseczki i zajadać w różnych kombinacjach, a taka porcja jak w przepisie starcza na około 5-6 posiłków. Oczywiście batoniki można zajadać też bez żadnych dodatków :) W przepisie nie ma cukru (za to mamy dodatek miodu), ani masła (ten składnik został zastąpiony niewielką ilością oleju kokosowego).

Składniki
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • pół szklanki płynnego miodu
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki posiekanych suszonych daktyli
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać z miodem. Dodać płatki owsiane, wiórki, żurawinę, słonecznik, daktyle, migdały, dokładnie wymieszać. Wyłożyć foremkę (20x20 cm) papierem do pieczenia, wyłożyć masę, wyrównać. Piec w 180 st. C przez ok. 20-25 min. do zrumienienia wierzchu. Wystudzić, jeszcze ciepłe pokroić na kawałki. Smacznego!



źródło: klik

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)