wtorek, 20 września 2016

Sernik borówkowy z białą czekoladą




Jak już ostatnio wspominałam przy okazji tych babeczek (klik), zbieram ostatnio zamówienia specjalne na słodkości od całego, męskiego towarzystwa. Tym razem na sernik z borówkami, który robiłam stosunkowo niedawno, bo w lipcu, lecz wtedy nie blogowałam, ba! Nawet gdybym to robiła, pewnie nie zdążyłabym nawet zrobić jednego zdjęcia - rozszedł się jak świeże bułeczki. Wtedy roiłam go z podwójnej porcji, w większej brytfannie, tym razem porcja jest mniejsza i dopasowana do małej, kwadratowej foremki.

Składniki
Spód
  • 200 g maślanych ciasteczek, zmielonych
  • 50 g masła, rozpuszczonego
Formę kwadratową o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać masło z ciasteczkami, wcisnąć w dno formy i schłodzić w lodówce.


Masa serowa
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • łyżka cukru z wanilią
  • 500 g tłustego serka
  • 150 g borówek, zmiksowanych
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • tabliczka białej czekolady
  • borówki do dekoracji
Jajka ubić z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać serek, borówki, mąkę i zmiksować. Wylać na przygotowany spód. Piec w 180 st. C przez 30 min. Po wystudzeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i udekorować borówkami.





3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)