niedziela, 18 września 2016

Tort karmelowo-czekoladowy


Gdy wczoraj wspomniałam, że na dniach pojawią się przepisy na moje dwa urodzinowe torty, nie spodziewałam się, że uda mi się tak szybko ze wszystkim wyrobić i już dzisiaj będę miała dla Was gotowy post. Na pierwszy ogień idzie słodki, karmelowo-czekoladowy torcik, udekorowany słodyczami i karmelową polewą. Całość robi się szybko (wystarczy dzień wcześniej upiec biszkopt, a kolejnego dnia ukręcić masę, przygotowując polewę toffiee nawet w tym samym czasie), a jest niezwykle efektowna i robi furorę na stole.

Składniki
Biszkopt kakaowy
  • upieczony w tortownicy o śr. 20 cm jak tutaj - klik

Nasączenie
  • 80 ml kawy z ekspresu
  • łyżka cukru
  • łyżka rumu
Kawę wymieszać z cukrem do rozpuszczenia, wystudzić. Dodać rum i wymieszać.


Krem czekoladowy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g kremówki
  • łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • 250 g mascarpone
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dodać mascarpone. Dodawać rozpuszczoną czekoladę, ciągle miksując.


Polewa karmelowa
  • 75 g masła
  • 75 g cukru trzcinowego
  • łyżka cukru z wanilią
  • 100 ml śmietany 36%
Masło umieścić w garnuszku i rozpuścić. Dodać cukier, podgrzewać ok. 12-15 min. na małym ogniu. Gdy cukier zbrązowieje, dodać śmietankę i wymieszać. Podgrzewać jeszcze chwilę, do zgęstnienia masy.


Dodatkowo
  • cukierasy - dowolne; u mnie wszystko, co zawierało w sobie karmel i czekoladę

Biszkopt przekroić na pół. Ułożyć jedną połowę na paterze, nasączyć połową ponczu. Nałożyć kilka łyżek kremu, rozsmarować, przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Polać z wierzchu polewą karmelową i udekorować słodyczami.


4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)