Co prawda jest to ten sam biszkopt, który wykorzystałam do tortu wiśniowego, ale doszłam do wniosku, że jest na tyle dobry, iż umieszczę go w osobnej notce - żeby zawsze był do niego bezpośredni dostęp. ;)
Składniki
- 6 jajek
- 22 dag cukru
- 5 łyżek wody
- 8 dag mąki pszennej
- 6 dag mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę z połową cukru, żółtka utrzeć z drugą połową i wodą na kogel-mogel. Mąki przesiać z kakao. Żółtka dodać do białek i delikatnie zmiksować. Przesianą mąkę dodać do masy i bardzo ostrożnie wymieszać (mikserem na najwolniejszych obrotach lub łyżką), uważając by piana nie opadła. Przelać masę do przygotowanej formy (dowolnej, w zależności od tego, do czego zużyjemy biszkopt). Piec w 180 st. C przez ok. 30 min (czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć, zależy to od powierzchni blachy).
jest prosty jak stół! już go uwielbiam (((:
OdpowiedzUsuńMi róznież sie rzuciło w oczy ze jest taki prosty , idealny!
OdpowiedzUsuńI chwała Ci za to, bo biszkopt świetny!
OdpowiedzUsuńidealny w swej prostocie :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt wygląda cudnie, przepis zapisałam, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowity!Ja biszkoptów nie robię raczej ale z doświadczenia wiem że szybko znikają:)
OdpowiedzUsuńJaki ładny, wysoki. Dziękuję za ten przepis Maniu - na pewno mi się przyda:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam kawowe biszkopty.Najczęściej robi się tradycyjne.A ten kryje dodatkowy smak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Fajnie,ze podałaś przepis na biszkopt, bo czasammi się szuka i szuka i znaleźć nie może;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
niby prosty i podstawowy a jednak takie przepisy ciężko znaleźć. Już go zapisuję :)
OdpowiedzUsuńale piękny ten twoj biszkopt!
OdpowiedzUsuńuwielbiam biszkoptowe wypieki!:) ja robię troszkę inaczej, ale też wychodzi świetny:) bardzo wysoki ten Twój z 6 jajek:) mój z dodatkiem proszku nie wychodzi taki wielki;) więc może spróbuję Twojego:)
OdpowiedzUsuńBiszkopt bardzo prosty!
OdpowiedzUsuńI jaki 'dorodny':)
Pozdrawiam
dziękuję :)
OdpowiedzUsuńIlonko, ten jest z połowy porcji, w tortownicy 16 cm :) Długo ucierałam jajka, a poza tym, forma mała. Pozdrawiam!
Maniuś dobry przepis na biszkopt od ręki zapisuję :)
OdpowiedzUsuńmożna dodać posiekaną czekoladę? np. 50 g?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam, ale myślę że niewielka ilość czekolady nie zaszkodzi. Tylko wymieszaj ją bardzo delikatnie żeby białka nie opadły. Pozdrawiam :)
Usuń