poniedziałek, 24 października 2016

Cynamonowe owsiane ciastka z orzechami włoskimi i czekoladą



Znów owsiane ciasteczka. Przepraszam Was z powielanie przepisu, ale do tych ciastek mamy słabość od niedawna. Robiłam wiele razy różne tego typu słodkości, ale nigdy nie cieszyły się szczególnym powodzeniem, natomiast ostatnio mój Brat rozsmakował się w takich kupnych odpowiednikach, więc postanowiłam go przestawić na domową wersję. I ta przypadła mu do gustu o wiele bardziej ;)



Składniki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 115 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 duże jajko
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 150 g chipsów z gorzkiej czekolady lub grubo pokrojonej gorzkiej czekolady
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajko, cynamon i dobrze ubić. Dodać mąkę, sodę, i sól. Wymieszać. Wsypać płatki owsiane, posiekane orzechy i czekoladę, dobrze połączyć z masa (najlepiej łyżką). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można to zrobić gałkownicą) i układać je na płaskiej blasze. Piec około 10-12 minut do momentu aż brzegi zaczną się lekko rumienić. Wystudzić na drucianej siateczce.


źródło: klik

4 komentarze:

  1. wygląda pysznie zapraszam do mnie!
    http://classy-chef.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasteczka! Nie warto tracić pieniędzy na takie ze sklepu, jeśli można zrobić je samemu o wiele taniej i zdrowiej ^_^

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, nie ma jak owsiane ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)