Bardzo smaczne, miękkie, słodkie i wilgotne, owsiane ciasteczka. Mimo że mają w sobie tylko pół szklanki wiórków kokosowych - smak ten jest dobrze wyczuwalny i wspaniale łączy się z chrupiącymi kawałkami białej czekolady. Polecam :-)
Składniki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki domowego cukru z wanilią
- 115 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 duże jajko
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ziarenka z ½ laski wanilii
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 150 g chipsów z białej czekolady lub grubo pokrojonej białej czekolady
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajko, ekstrakt i dobrze ubić. Dodać mąkę, sodę, ziarenka z wanilii i sól. Wymieszać. Wsypać płatki owsiane, wiórki i czekoladę, dobrze połączyć z masa (najlepiej łyżką). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można to zrobić gałkownicą) i układać je na płaskiej blasze. Piec około 10-12 minut do momentu aż brzegi zaczną się lekko rumienić. Wystudzić na drucianej siateczce.
źródło: na podstawie tego przepisu - klik
Są przeurocze! I biała czekolada, która chodzi za mną od kilku dni.
OdpowiedzUsuńŚwietne te ciasteczka! ;)
OdpowiedzUsuńPyszności!
Pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPysznie tu u Ciebie!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takiego typu ciastka;)))
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają, uwielbiam wszystko z płatkami owsianymi:)
OdpowiedzUsuńbiała czekolada i kokos i jestem kupiona ;)
OdpowiedzUsuńMniam, zjadłabym. Uwielbiam kokosowe!:)
OdpowiedzUsuńMniam, prezentują się niezwykle zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńkokos i biała czekolada - mmmm :) biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńA na jakim trybie pieczesz ciacha? Bo mi po 10 min na trybie góra-dół są wciąż blade
OdpowiedzUsuńZ termoobiegiem :) Na góra-dół piecz je dłużej, 15-17 min. Pozdrawiam!
Usuń