Mijający tydzień = nieprzespane noce, litry kawy, brak czasu, sprawdziany, kartkówki i mnóstwo rozmów. Zdecydowanie mam szczęście do ludzi.
Poniższe ciasto, nazwane w oryginale "tortem" (choć mnie tort kojarzy się z biszkoptem) robiłam tydzień temu, na przyjazd rodziców. Spędziłam pół weekendu sama w domu i chciałam ich "ugościć" czymś wykwintniejszym ;). Ciasto bardzo mi smakowało, szczególnie wtedy gdy placki namiękły już od masy - dlatego polecam zabrać się za nie wcześniej i upiec dwa dni przed przygotowywaniem ciasta, ostudzić, zawinąć w folię i pozwolić odpocząć. Po tym czasie przełożyć masą i odstawić w chłodne miejsce na dobę. Przepis z "Poradnika domowego".
Składniki
Ciasto
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki
- duże jajko
- cukier migdałowy
- pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
- łyżka proszku do pieczenia
- szklanka cukru
Krem
- 500 g śmietany kremówki (36%)
- szklanka cukru pudru
- szklanka wiórków kokosowych
- czubata łyżka kakao
Dekoracja
- 150 g czekolady, pół na pół mleczna z gorzką
- płatki migdałowe
Bardzo ładnie wyglądałoby to ciasto na moim świątecznym stole...
OdpowiedzUsuńPyyysznie!:)
OdpowiedzUsuńJeju jak smacznie u Ciebie!:)
Muszę się zabrać za ciacha!
znam ciasto, dawno nie robiłam :) cudownie Twoje wygląda
OdpowiedzUsuńświetne, bardzo ładnie się prezentuje i dobre na Święta, bo można upiec je trochę wcześniej :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam to ciasto bardzo często ale jakoś o nim zapomniałam a jest takie pyszne:)
OdpowiedzUsuńPiękne! Uwielbiam twoje ciasta! :)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam. Świetne ciasto :)
OdpowiedzUsuńŁadne to ciacho Maniu !:) Chętnie bym je widziała na stole wigilijnym:)
OdpowiedzUsuńo nie znałam, a wygląda bardzo przepysznie.
OdpowiedzUsuńwygląda bombowo :) pychotka...
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Zapisuję do wypróbowania :) Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńciekawe to ciasto ...wyglada przepysznie:)
OdpowiedzUsuńwygląda pyszniee!
OdpowiedzUsuńech...generale jakie z Ciebie ciacho palce lizać!
OdpowiedzUsuń