Miałam jechać do koleżanki na urodziny, ale niestety nie czuję się najlepiej i musiałam zostać w domu, w związku z czym trochę mi się nudzi. Postanowiłam więc przejrzeć zapisane posty i dodać to, co zaginęło w czeluściach bloggera. Przede wszystkim chcę pokazać Wam wypieki świąteczne, a w nich często pojawia się taka pasta migdałowa. Wystarczy rozetrzeć ją z kilkoma składnikami i uzyskamy pyszne nadzienie - na przykład do krajanki, jaką pokażę jutro. Przepis Bajaderki z MniamMniam.
- 1 1/2 szklanki migdałów bez skórki
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 białko
- kilka kropel ekstraktu z migdałów (niekoniecznie, ale uwypukla smak)
Migdały posiekać jak najdrobniej w malakserze, zmieszać z cukrem i białkiem i wyrobić na gęstą masę (ugnieść tak jak ciasto na makaron), schłodzić przed użyciem min. 2 godziny.
U Ciebie migdałowa, u mnie sezamowa :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować! :)
Zapraszam do mnie
migdały z klasą, super-ja wykorzystam
OdpowiedzUsuńFajnie, ja też planuję tę bajaderkę i mam już marcepan:)
OdpowiedzUsuńTzn. krajankę:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
To świetny przepis. Tez ją robiłam i na krajankę mam chęć:)
OdpowiedzUsuńStruclę marcepanową jadłam kiedyś i mam wrażenie, że taka pasta była w środku. Tylko tu kupna strucla była i nie widziałam jeszcze przepisu na podobną.
OdpowiedzUsuńsuper przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Mm... jak ja to lubię! :)
OdpowiedzUsuńManiu, tez lubię marcepan robić ale u mnie więcej migdałów tak 70% w stosunku do cukru. Serdeczności przesyłam i już teraz życzę Ci wszystkiego dobrego na Boże Narodzenie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńto jest taka do kanapek na słodko np ?
OdpowiedzUsuńNie. Możesz ją wykorzystać np. w takim przepisie: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2011/12/krajanka-piernikowa-z-marcepanem-i.html
Usuńjaka jest waga powstałej masy z 1,5 szkl. migdałów?
OdpowiedzUsuńnie wiem niestety :(
Usuń