Źle się czuję z zaniedbywaniem bloga i z faktem, że dodaję tak rzadko nowe przepisy. Piekę dużo i często, tylko - tak jak już wcześniej mówiłam - brakuje czasu na opisanie wszystkiego.
Tym razem przygotowałam prawdziwie jesienne bułeczki: kawałki jabłek w słodkiej, maślano-cynamonowej otoczce, z dodatkiem żurawiny, zawinięte w delikatne drożdżowe ciasto. Mniam! Ciasto trochę kleiło mi się do rąk, więc jeśli Wam też będzie - nie bójcie się dosypać mąki. Ale pamiętajcie, ze nie można przesadzić, żeby nie zrobić z ciasta twardej, zbitej kuli. Przepis z 'Ciasta jak u mamy dr Oetkera'.
Tym razem przygotowałam prawdziwie jesienne bułeczki: kawałki jabłek w słodkiej, maślano-cynamonowej otoczce, z dodatkiem żurawiny, zawinięte w delikatne drożdżowe ciasto. Mniam! Ciasto trochę kleiło mi się do rąk, więc jeśli Wam też będzie - nie bójcie się dosypać mąki. Ale pamiętajcie, ze nie można przesadzić, żeby nie zrobić z ciasta twardej, zbitej kuli. Przepis z 'Ciasta jak u mamy dr Oetkera'.
Składniki (8 bułek)
Ciasto
Ciasto
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- 400 g mąki pszennej
- opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 60 g cukru
- płaska łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- jajko, średniej wielkości
Nadzienie
- 500 g jabłek (waga przed obraniem)
- 50 g rodzynek lub żurawin
- 40 g cukru
- 20 g masła
- łyżeczka cynamonu
Mleko podgrzać w garnuszku, rozpuścić w nim masło. Mąkę przesiać do miski i wymieszać dokładnie z drożdżami. Dodać pozostałe składniki na ciasto i ciepłe (nie gorące!) mleko z tłuszczem Wyrabiać mikserem lub ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące. Jeśli bardzo będzie kleić się do rąk, dosypać mąki (ja dosypywałam). Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-1,5 h).
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kawałki, Mieszając, poddusić (nie rozgotowując ich) w garnku z rozpuszczonym masłem i cukrem. Dodać rodzynki lub żurawinę. Ostudzić.
Ciasto wyjąć z miski, chwilę zagnieść na stolnicy oprószonej mąkę. Podzielić na 8 równych części (całe ciasto na pół; każdą połowę na pół; każdą z powstałych połówek jeszcze raz na pół) Z każdego kawłka zrobić placuszek, nałożyć nadzienie, skleić jak pierogi i uformować bułkę. Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-17 min. Ostudzić, posmarować lukrem i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego!
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kawałki, Mieszając, poddusić (nie rozgotowując ich) w garnku z rozpuszczonym masłem i cukrem. Dodać rodzynki lub żurawinę. Ostudzić.
Ciasto wyjąć z miski, chwilę zagnieść na stolnicy oprószonej mąkę. Podzielić na 8 równych części (całe ciasto na pół; każdą połowę na pół; każdą z powstałych połówek jeszcze raz na pół) Z każdego kawłka zrobić placuszek, nałożyć nadzienie, skleić jak pierogi i uformować bułkę. Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-17 min. Ostudzić, posmarować lukrem i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego!
ja chyba mam podobny "problem".. gotuję, robię coś dobrego.. ale nie robię zdjęc, nie dodaję wpisów.. mam jednak nadzieję, że to taki okres przejściowy.
OdpowiedzUsuńskradam kieszonkę!
Uwielbiam takie smaki ! Ja właśnie upiekłam duży placek drożdzowy z jabłkami i żurawiną - Twoje wypieki maja bardziej atrakcyjną formę :)
OdpowiedzUsuńpo prostu śliczne! bardzo apetycznie nadgryziona kieszonka :)
OdpowiedzUsuńPoproszę taką na deser :D Właśnie jem zwykłe jabłko a ty tu takie pyszności pokazujesz.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie wypieki z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńBułeczki z jabłkiem to moje ulubione, gdzieś tak na równi z tymi z serem. :)
OdpowiedzUsuńale kuszące! :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwie jesienne, urocze i aromatyczne!
OdpowiedzUsuńManiu,nie sposób wszystkiego pokazać na blogu.
OdpowiedzUsuńJa prezentuję jedynie mały wycinek tego,co robię w kuchni.
A Twoje bułeczki są śliczne i pyszne!
Cudownie kuszące te kieszonki!:)
OdpowiedzUsuńfantastyczna propozycja na jabłkowy wypiek ;) można taką kieszonkę zabrać ze sobą do pracy czy szkoły i podarować sobie kilka minut przyjemności :)
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglądają
OdpowiedzUsuń