Ostatnio bardzo dużo spraw się na siebie nałożyło i mimo, że w kolejce czeka wiele przepisów to nie mam chwili, aby je dodać. Październik jest intensywnym okresem, ale organizuje sobie czas jak mogę najlepiej i jakoś idzie :). Poniższe ciasteczka robiłam w weekend - upiekłam przed wyjściem na imprezę, a po powrocie (no dobra, to było już następnego dnia ;)) znalazłam tylko 4... Bardzo nam smakowały :). Przepis z 'Ciasta jak u mamy dr Oetkera'.
Składniki (3 blachy ciasteczek)
- 250 g masła dobrej jakości
- 250 g cukru *
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
- płaska łyżka proszku do pieczenia
- 350 g mąki pszennej
Masło rozpuścić, ustawiając garnek na wolnym ogniu. Sklarować. Ostudzić i wstawić do lodówki na ok. 45 minut, aby stężało. Ubić na puszystą, białą masę, stopniowo dodając cukier i sól. Wlać mleko. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, zmiksować. Z ciasta utoczyć wałki (ja zrobiłam 4) i wstawić do lodówki - muszą być w\twarde, aby dobrze się kroiło. Pokroić na plasterki grubości ok. 0,5 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-17 min.
* odjęłam jakieś 30-40 g i dodałam w to miejsce taką samą ilość cukru waniliowego
uwielbiam takie ciacha....tylko w sumie dziwię się, że zostały AŻ 4...;))
OdpowiedzUsuńprzepysznie wyglądają!
Pysznie wyglądają! Lubię takie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Nie ma to jak kruche ciasteczka, szczególnie te na bazie masła ;)
OdpowiedzUsuńnajlepsze, bo najprostsze i każdy takie lubi
OdpowiedzUsuńuwielbiam tego typu ciastka. kruche, z dużą ilością masła. robię podobne z imbirem :) dlatego Twój przepis wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńŚlicznie Ci wyszły Maniu!:)
OdpowiedzUsuńOj... do herbatki jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuńświetnie wygladaja i są takie proste i szybkie do zrobienia:)
OdpowiedzUsuń