niedziela, 1 października 2017

Rustykalne ciasto z malinami i cukrem pudrem



Bardzo łatwe, ucierane ciasto. Trochę rustykalne, obsypane cukrem pudrem, upieczone w okrągłej formie. Dodałam do niego żółte maliny i odrobinę zwykłych - można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Super smakuje podgrzane przez chwilę w mikrofali i podane z gałką lodów śmietankowych.

Składniki (okrągła forma o śr. 26 cm)
  • 125 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • maliny
  • cukier puder
Masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem. Dodawać jajka, po jednym, cały czas ucierając. Dodać wanilię, sól, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać malinami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)