Bardzo łatwe, ucierane ciasto. Trochę rustykalne, obsypane cukrem pudrem, upieczone w okrągłej formie. Dodałam do niego żółte maliny i odrobinę zwykłych - można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Super smakuje podgrzane przez chwilę w mikrofali i podane z gałką lodów śmietankowych.
Składniki (okrągła forma o śr. 26 cm)
- 125 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 1/3 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- maliny
- cukier puder
Masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem. Dodawać jajka, po jednym, cały czas ucierając. Dodać wanilię, sól, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać malinami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)