niedziela, 22 października 2017

Sernik amaretto z gruszkami nadziewanymi marcepanem



Ostatnio na nowo odkryłam potencjał serników. Udają się zawsze (od początku mojej przygody z pieczeniem tylko raz mi nie wyszedł). Tym razem rewelacyjny sernik na maślanym spodzie, z posmakiem likieru amaretto i gruszkami nadzianymi masą marcepanową. Bardzo polecam!

Składniki
Spód
  • 85 g masła
  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
Z wszystkich składników zagnieść ciasto, wcisnąć je w spód tortownicy o śr. 26 cm (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Schłodzić w lodówce.

Gruszki
  • 6 gruszek
  • sok z połowy cytryny
  • kawałek marcepanu/masy marcepanowej *
Gruszki umyć, obrać, wydrążyć od spodu, pozostawiając ogonki. Skropić sokiem z cytryny i nadziać masą marcepanową otwory po gniazdach nasiennych (urywać po kawałku marcepanu i wciskać w gruszkę od dołu.

Masa serowa
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 700 g tłustego, śmietankowego serka
  • 3 łyżki amaretto
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Jajka ubić z cukrem, dodać serek, amaretto i mąkę, zmiksować jeszcze chwilę (nie za długo). Wylać na schłodzony spód. Ułożyć gruszki na obwodzie sernika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35-40 min.


* może być domowa, np. jak tutaj klik



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)