Ostatnio na nowo odkryłam potencjał serników. Udają się zawsze (od początku mojej przygody z pieczeniem tylko raz mi nie wyszedł). Tym razem rewelacyjny sernik na maślanym spodzie, z posmakiem likieru amaretto i gruszkami nadzianymi masą marcepanową. Bardzo polecam!
Składniki
Spód
- 85 g masła
- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
Z wszystkich składników zagnieść ciasto, wcisnąć je w spód tortownicy o śr. 26 cm (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Schłodzić w lodówce.
Gruszki
- 6 gruszek
- sok z połowy cytryny
- kawałek marcepanu/masy marcepanowej *
Gruszki umyć, obrać, wydrążyć od spodu, pozostawiając ogonki. Skropić sokiem z cytryny i nadziać masą marcepanową otwory po gniazdach nasiennych (urywać po kawałku marcepanu i wciskać w gruszkę od dołu.
Masa serowa
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 700 g tłustego, śmietankowego serka
- 3 łyżki amaretto
- łyżka mąki ziemniaczanej
Jajka ubić z cukrem, dodać serek, amaretto i mąkę, zmiksować jeszcze chwilę (nie za długo). Wylać na schłodzony spód. Ułożyć gruszki na obwodzie sernika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35-40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)