wtorek, 12 marca 2019

Ciasto cytrynowe Capri (bezglutenowe)



Cytrynowe smaki królują ostatnio w naszym domu. Po cytrynowych ciasteczkach (klik) przyszła pora na ciasto cytrynowe. Przepis wpadł mi w oko podczas wertowania książki Sophie Dahl i bardzo szybko doszło do realizacji - już na drugi dzień (zwykle przepisy leżakują dość długo w kolejce ;)). Ciasto jest smaczne, intensywnie cytrynowe i o dość zbitej, specyficznie ziarnistej strukturze, która to jest skutkiem sporej ilości migdałów użytych zamiast mąki. Dla mnie najlepsze na ciepło :)

Składniki
  • 150 g miękkiego masła + trochę do wysmarowania foremki
  • 225 g drobnego cukru
  • 6 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • sok i skórka otarta z 4 cytryn
  • 300 g blanszowanych, mielonych migdałów
  • 115 g mąki ziemniaczanej + trochę do wysypania foremki
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką ziemniaczaną. Masło utrzeć z cukrem. Dodać wszystkie żółtka naraz i ucierać, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać sok i skórkę z cytryn i ubijać, aż powstanie jedwabisty krem cytrynowy. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do kremu i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mielone migdały i mąkę, delikatnie połączyć z resztą. Ciasto przelać do formy, piec 10 min. Następnie obniżyć temperaturę do 150 st. C i piec jeszcze 40 min. do "suchego patyczka". Wystudzić. Smacznego!


źródło: Sophie Dahl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)