wtorek, 7 marca 2017

Ciasteczka cytrynowe z białą czekoladą



Przywołujemy wiosnę! Najlepiej zrobić to pysznymi, chrupiącymi ciasteczkami z orzeźwiającym, cytrynowym akcentem i kawałkami słodkiej, rozpływającej się białęj czekolady. Poprawa humoru gwarantowana!

Składniki
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • jajko
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • 100 g białej czekolady
Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać jajko i dokładnie zmiksować. Dodać mąkę, proszek, sok, skórkę z cytryny, całość ponownie dokładnie zmiksować. Czekoladę posiekać i dorzucić do masy, wymieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Łyżeczką wykładać kulki ciasta (niezbyt blisko siebie, bo ciastka się rozpłyną i urosną) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10 min. Wystudzić na blaszce (tuż po upieczeniu są bardzo, później trochę stwardnieją i łatwiej będzie je przełożyć). Smacznego!


2 komentarze:

  1. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...