niedziela, 12 marca 2017

Ciasto z karmelizowanych bananów




Po - dość zresztą często się ostatnio pojawiających - słodkościach z kremem przyszedł czas, gdy wszyscy największą ochotę mają na suche, ucierane ciasta, zwykłe babki i klasyczne muffinki. To ciasto, mimo że proste zarówno w smaku, jak i produkcji, jest niesamowite. Cudownie wilgotne, pachnące słodkim karmelem i bananami. Pyszne i na pewno do powtórzenia :)

Składniki
  • 3 banany pokrojone w plasterki (ok. 460 g)
  • 75 g cukru *
  • 80 g masła
  • 50 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
Cukier i masło umieścić na dużej patelni z nieprzywierającym dnem. Rozpuścić składniki na średnim ogniu. Zwiększyć ogień i mieszać, aż zrobi się karmel (należy uważać, aby nie przypalić - karmel ma stać się złotobrązowy). Zdjąć z ognia, dodać banany. Wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia. Ostudzone banany rozgnieść z karmelem widelcem lub łopatką. Piekarnik nagrzać do 170 st. C. W misce lekko ubić jajko z mlekiem, dodać powoli banany, ekstrakt, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą, następnie dodać do bananów, dokładnie wymieszać, nie miksować.

Keksówkę o wymiarach 27x13 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut. Lekko ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę kuchenną. Smacznego!

* w oryginale 120 g, jednak dla nas to za dużo



źródło: Eliza Mórawska "Słodkie"

8 komentarzy:

  1. jak smacznie! na pewno te karmelizowane banany nadają wyjątkowego smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę to ciasto jest jeszcze pyszniejsze niż "zwykły" chlebek bananowy <3

      Usuń
  2. Ciągle piekę jakieś ciasta bananowe bo bardzo lubię, ale z karmelizowanymi bananami to musi być pełnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem oczarowana tym ciastem, bardzo chciałabym je zrobić, ale nie jem jajek. Można pominąć lub czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodaj 1 małego lub pół dużego banana więcej :) lub zrób "jajko" z siemienia lnianego (łyżkę mielonych ziaren zalej 3 łyżkami wody, odstaw na kilka minut i taką papkę dodaj zamiast jajka)
      pozdrawiam, Magda :)

      Usuń
    2. Właśnie myślałam o siemieniu. Dziękuję bardzo, na pewno zrobię! ;)

      Usuń
    3. nie ma za co, daj znać jak wyszło :)

      Usuń
  4. Mm, aż mi ślinka cieknie!
    Te karmelizowane banany, no coś cudownego po prostu! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...