Oficjalnie rozpoczynam dzisiaj w-a-k-a-c-j-e. Zaraz wybywam z domu do szkoły, odbiorę 2 świadectwa (gimnazjalne - swoją drogą nie widzę sensu przetrzymywania go w lo przez 3 lata, ale to nic). Plany na dziś? Hm, zakupy z Mamą, bo Tata zabiera mojego młodszego brata na weekend w góry (należy mu się - w końcu przebrnął przez egzaminy), a jutro korepetycje, wyjazd do Łodzi, znów zakupy... W końcu majówka, prawda? Trzeba ją jakoś uczcić!
A poniższe ciasto to wypiek z poprzedniego weekendu. Kompletnie improwizowane, urodzinowo-imieninowe, dla Taty. Wysokie, nie jakieś przerażająco słodkie (zredukowałam ilość cukru), bardzo mocno nasączone i ze sporym dodatkiem alkoholu. Może się kiedyś skusicie. Spokojnego dnia :-)
Składniki
polecam przyjąć następującą kolejność pracy: dzień I - kruche placki i
ewentualnie biszkopt (ja biszkopt robiłam drugiego dnia), dzień II -
budyń, nasączenie, masa budyniowa, masa owocowa (na końcu, bo od razu
trzeba ją wyłożyć na ciasto, inaczej zetnie się w garnku ;D)
Kruche placki
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła dobrej jakości, nieco zmiękczonego
- 100 g cukru pudru, przesianego przez sitko
- szczypta soli
- 4 jajka o temperaturze pokojowej
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, sól. Zrobić dołek i włożyć do
niego pokrojone masło. Zagarniając stopniowo mąkę do środka, zagniatać
ciasto. Znów zrobić wgłębienie i wbić w nie jajka. Zagnieść ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez 1-2 godziny. Po tym
czasie podzielić ciasto na pół, wyłożyć na stolnicę delikatnie oprószoną mąką i rozwałkować na
wielkość formy (moja miała wymiary37x23 cm).
Biszkopt
Przepis, na którym bazowałam: klik - zmniejszyłam tylko ilość cukru do 150 g i piekłam w tej samej formie, co kruche placki.
Nasączenie
- szklanka (ok. 230-250 ml) dobrej kawy, najlepiej z ekspresu
- 100 ml nalewki orzechowej
- 50 ml żurawinówki
- 3 łyżki cukru
W gorącej kawie rozpuścić cukier. Odstawić do wystudzenia i wymieszać z alkoholem.
Masa owocowa
- 400 g dżemu wiśniowego
- 800 g jagód (mogą być mrożone, nie trzeba rozmrażać)
- płaska łyżka żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
Dżem przełożyć do garnka, podgrzać na wolnym ogniu, mieszając. Dodać jagody, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać do owocowej i dokładnie wymieszać.
Masa budyniowa
- 2 budynie waniliowe (każdy na pół litra mleka) bez cukru
- 2 żółtka
- 750 ml mleka
- 250 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru pudru
500 ml mleka zagotować, w pozostałym rozpuścić budynie i zmiksowane żółtka. Wlać na gotujące się mleko, zagotować, mieszając. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce budyń, ciągle miksując.
Dodatkowo
- wiórki kokosowe
Wykończenie: W formie ułożyć jeden kruchy blat, wyłożyć na niego masę owocową, następnie przykryć biszkoptem, który nasączyć ponczem kawowym. 2/3 masy budyniowej wyłożyć na biszkopt, przykryć kolejnym kruchym plackiem, wyłożyć resztę masy i posypać wierzch wiórkami.
Przykryć i wstawić do lodówki. Najlepsze na 2, 3 dzień, gdy wszystkie warstwy zmiękną i 'przejdą' swoimi smakami. Przechowywać w lodówce.
źródło: ciasto kruche - M. Roux