czwartek, 26 września 2013

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką




Na całe szczęście w tym sezonie udało mi się zaliczyć kilka ciast ze śliwkami (tutaj więcej pomysłów - klik). Bo co to za jesień, bez placka z tymi owocami, nawet najprostszego, ucieranego? Żadna! Dlatego non-stop zaopatrywałam się w śliwki z targu (w tym roku na Babcinych drzewach ani jednej, nędznej węgierki...), zakasałam rękawy, zagniotłam kruche ciasto, wydrylowałam moje fioletowe zdobycze, upiekłam... I już, miałam blachę pysznego ciacha :-)


Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • żółtko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki drobnego cukru

Dodatkowo
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 kg śliwek

Kruszonka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka cukru z wanilią
  • 3/4 kostki masła (ok. 150 g)
  • 1 1/3 szklanki mąki
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, a wszystkie składniki kruszonki utrzeć opuszkami palców. Śliwki umyć, wydrylować. Formę o wym. 25x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć dno, posypać bułką tartą i ułożyć śliwki (skórką do dołu). Posypać kruszonką, piec w temp. 180 st. C przez godzinę.


Poniżej równie pyszna wersja z brzoskwiniami :-)

11 komentarzy:

  1. śliwki jeszcze królują, chciałabym żeby one chociaż się nie kończyły, jak to już sie stało ze wszystkimi innymi letnimi owockami :<

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm ciacho ze śliwkami, właśnie TEGO mi brakuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite. Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak bardzo podobne do tego, które robi moja babcia :3

    OdpowiedzUsuń
  5. wyszło znakomite, ale do ciasta musiałam dołożyć więcej masła, bo nie chciało się skleić ???, zjadłam kawałek jak tylko trochę ostygło,.. pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem tak jest, np. gdy żółtko doda się małe, a mąka jest niezbyt wilgotna :) Ale cieszę się, że smakowało ;)

      Usuń
  6. pyszne ,tylko plaskie jakies nie uroslo nic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miało urosnąć, skoro to ciasto kruche, do którego nie dodaje się proszku/sody? ...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)