Na całe szczęście w tym sezonie udało mi się zaliczyć kilka ciast ze śliwkami (tutaj więcej pomysłów - klik). Bo co to za jesień, bez placka z tymi owocami, nawet najprostszego, ucieranego? Żadna! Dlatego non-stop zaopatrywałam się w śliwki z targu (w tym roku na Babcinych drzewach ani jednej, nędznej węgierki...), zakasałam rękawy, zagniotłam kruche ciasto, wydrylowałam moje fioletowe zdobycze, upiekłam... I już, miałam blachę pysznego ciacha :-)
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- żółtko
- szczypta soli
- 3 łyżki drobnego cukru
Dodatkowo
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 kg śliwek
Kruszonka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka cukru z wanilią
- 3/4 kostki masła (ok. 150 g)
- 1 1/3 szklanki mąki
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, a wszystkie składniki kruszonki utrzeć opuszkami palców. Śliwki umyć, wydrylować. Formę o wym. 25x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć dno, posypać bułką tartą i ułożyć śliwki (skórką do dołu). Posypać kruszonką, piec w temp. 180 st. C przez godzinę.
Poniżej równie pyszna wersja z brzoskwiniami :-)
Poniżej równie pyszna wersja z brzoskwiniami :-)
po prostu idealne!
OdpowiedzUsuńśliwki jeszcze królują, chciałabym żeby one chociaż się nie kończyły, jak to już sie stało ze wszystkimi innymi letnimi owockami :<
OdpowiedzUsuńMmm ciacho ze śliwkami, właśnie TEGO mi brakuje!
OdpowiedzUsuńSmakowite. Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapach tego ciasta! :)
OdpowiedzUsuńtak bardzo podobne do tego, które robi moja babcia :3
OdpowiedzUsuńwyszło znakomite, ale do ciasta musiałam dołożyć więcej masła, bo nie chciało się skleić ???, zjadłam kawałek jak tylko trochę ostygło,.. pychotka
OdpowiedzUsuńCzasem tak jest, np. gdy żółtko doda się małe, a mąka jest niezbyt wilgotna :) Ale cieszę się, że smakowało ;)
Usuńpyszne ,tylko plaskie jakies nie uroslo nic
OdpowiedzUsuńJak miało urosnąć, skoro to ciasto kruche, do którego nie dodaje się proszku/sody? ...
Usuń