czwartek, 26 grudnia 2013

Pierniczki miodowe




Jeszcze jeden przepis z zeszłego roku, czyli wspominane w którymś z poprzednich postów mocno miodowe pierniczki. Pachną obłędnie i zdecydowanie są nieodłącznym elementem Świąt. Polecam wielbicielom miodu, bo wiedzie on w nich prym (w przeciwieństwie do niektórych przepisów, gdzie miodu wcale się nie dodaje - co też ma swoją zaletę, bo wtedy pierniczki nie są twarde :))




Składniki
  • 500 g mąki pszennej + do podsypania przy wałkowaniu
  • 6 'czubatych' łyżek miodu
  • 100 g masła
  • duże jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 100 g cukru

Wszystkie sypkie składniki (mąkę, sodę, przyprawę, cukier) przełożyć do miski, dodajemy jajko, miód i rozpuszczone masło i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na trzy równe części - będzie łatwiej je rozwałkować. Stolnicę posypać mąką, tak by ciasto nie lepiło się ani do blatu, ani do wałka, i rozwałkować je na placek o grubości około 0,5 centymetra. Z tak przygotowanego placka wyciąć foremkami pierniczki. Wycięte pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 7 - 8 minut. Wystudzić i dowolnie ozdobić - ja pozostawiłam pierniczki bez dekoracji, co też ma swój urok ;-)





źródło: klik

4 komentarze:

  1. Pierniczki obowiązkowymi łakociami na wigilijnym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładne i foremne :) na pewno równie pyszne, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjecia Maniu. :)
    Pierniczki cudne. Pozdrawiam swiątecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pierniczki, to koniecznie z miodem, nie wyobrazam inaczej. Te z pewnoscia sa pyszne i baaardzo miodowe:)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)