Delikatnie czekoladowe ciasteczka, bez dodatku kakao - kolor pochodzi tylko i wyłącznie od roztopionej czekolady. Bardzo smaczne, niezbyt słodkie, lekko maślane, choć nie tłuste. Nie trzeba ich wykrawać, wystarczy rozłożyć ciasto na blaszce. Polecam :)
Składniki
- 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 150 miękkiego masła
- 100 g cukru
- jajko
- żółtko
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- proszku do pieczenia na czubku noża
Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko, dokładnie zmiksować. Dodać mąkę, sól i proszek. Zmiksować. Przy pomocy gałkownicy do lodów wykładać ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez ok. 12-15 min.
źródło: 'Świąteczne ciasteczka', Dr Oetker
Idealne, lekko popękane z wierzchu. Czekoladowe zawsze najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńA akurat mam ochotę na coś takiego smacznego czekoladowego :)
OdpowiedzUsuńnie ma nic lepszego od tych małych słodkości:)
OdpowiedzUsuńIle słodyczy, porywam! :)
OdpowiedzUsuńMmm, takie to mogłabym jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńMniam! Porywam kilka :)
OdpowiedzUsuń