piątek, 20 lutego 2015

Ciasteczka czekoladowe



Delikatnie czekoladowe ciasteczka, bez dodatku kakao - kolor pochodzi tylko i wyłącznie od roztopionej czekolady. Bardzo smaczne, niezbyt słodkie, lekko maślane, choć nie tłuste. Nie trzeba ich wykrawać, wystarczy rozłożyć ciasto na blaszce. Polecam :)


Składniki
  • 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 150 miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • jajko
  • żółtko
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • proszku do pieczenia na czubku noża
Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko, dokładnie zmiksować. Dodać mąkę, sól i proszek. Zmiksować. Przy pomocy gałkownicy do lodów wykładać ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez ok. 12-15 min.



źródło: 'Świąteczne ciasteczka', Dr Oetker

6 komentarzy:

  1. Idealne, lekko popękane z wierzchu. Czekoladowe zawsze najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A akurat mam ochotę na coś takiego smacznego czekoladowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma nic lepszego od tych małych słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, takie to mogłabym jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...