... czyli "Królewiec", zwany też czasem "Królewiczem". Ciasto składające się z kilku warstw - miodowego ciasta kruchego, cienkiej warstwy kremu, biszkoptu, znów kremu, ciasta miodowego oraz polewy czekoladowej i wiórków kokosowych. Niebo w gębie! Ciasto nie jest zapychające, bo kremu jest mało - ma on tylko połączyć poszczególne ciasta i cudownie w nie wsiąknąć, jednocześnie je zmiękczając.
Placki miodowe robiła moja mama dobę przed przystąpieniem (moim już) do przygotowywania reszty i przyznam, że wyszły jej znakomicie - były miękkie po wyjęciu z piekarnika i takie pozostały do końca.
Przepis od mojej koleżanki, jeszcze z czasów podstawówki, wypróbowany wiele razy, zarówno przez nią, jej mamę, jak i przeze mnie. Polecam!
Składniki
Ciasto miodowe
- 40 dag mąki
- 20 dag margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki miodu
- łyżeczka sody
- 2 jaja
Do miski wrzucić wszystkie składniki. Wyrobić ciasto, podzielić na dwie równe części. Rozwałkować na placek i przełożyć do formy o wym. 37x23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 min. w temp. 180 st. C. To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Biszkopt
- 4 jaja
- 2 łyżki wody
- szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i cukier waniliowy, wciąż ubijając. Dodać żółtka i obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Przelać do formy o wym. 37x23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 min.
Krem
- 0,5 l mleka
- 5 czubatych łyżek cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
Odlać pół szklanki mleka i dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować w dużym garnku z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się wlać mieszankę mączno-mleczną i ugotować budyń. Do gorącego dodać margarynę i dokładnie zmiksować.
Polewa
- 3/4 kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka (lub wody)
Wszystkie składniki włożyć do garnuszka. Gotować aż do rozpuszczenia cukru i lekkiego zgęstnienia polewy.
Dodatkowo
Jeszcze ciepłą masą przełożyć placki. Poszczególne warstwy (od dołu):
- placek miodowy
- połowa kremu
- biszkopt
- połowa kremu
- placek miodowy
Lekko dociskać każdą warstwę. Lekko ciepłą polewą posmarować placek miodowy. Posypać wiórkami kokosowymi. Przykryć i ostawić w chłodne miejsce na dobę.
Ciasto dobrze się przechowuje, mimo masy. Spokojnie wytrzyma 4-5 dni.