Dzisiaj będzie dość dużo zdjęć (update: część usunęłam, nie ma co przesadzać), mimo iż się naprawdę ograniczyłam. Jak wiadomo, rzeczone zdjęcia dzielą się na 2 grupy: grupę pierwszą - zrób 50 i nie wybierz żadnego, bo każde jest złe oraz grupę następną - zrób 20 i wybierz wszystkie, bo każde jest ładne. :)
Bułka powstała, bo nie miałam co zrobić z resztką drożdży, a szkoda mi było ich wyrzucać. Trochę z nią jest zabawy (ale bez 'przesadyzmu'), na surowo nie prezentowała się zbyt dobrze, bo się lekko 'rozjeżdżała', dlatego piekłam ją w keksówce i tak zalecam, coby podczas owego pieczenia urosła w górę, a nie w boki :). Jeśli ktoś ma chęć i trochę czasu to baaaaaaaardzo serdecznie polecam :). Przepis z nieśmiertelnej gazetki z '93 pt. "Ciasta domowe".
Składniki na ciasto
- 350 g mąki pszennej + dwie łyżeczki
- 20 g drożdży (świeżych)
- 125 ml pełnego mleka
- 40 g masła
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki cukru
W letnim mleku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i dwoma łyżeczkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać jaja, sól, gałkę i rozpuszczone, letnie masło. Wyrabiać, dopóki na cieście nie pojawią się pęcherze powietrza. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Składniki na nadzienie
- 80 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 400 g gotowanej szynki pokrojonej w plasterki
- 3 jaja
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
- po łyżce posiekanej zielonej pietruszki, tymianku, bazylii i lubczyku
- 2 łyżki posiekanych kaparów
Szynkę pokroić. Cebulę obrać, posiekać, czosnek sprasować, zeszklić na maśle, dodać szynkę i krótko smażyć. Jaja rozbić, posolić, popieprzyć, wymieszać z ziołami i kaparami, dodać do szynki i odstawić aż ostygnie.
Dodatkowo
- mąka do podsypywania
- żółtko
- dwie łyżki mleka
- gruba sól
- kolorowy pieprz
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na prostokąt o bokach 30x40 cm. Ostrym nożem wykonać głębokie, 10-centymetrowe nacięcia na obu dłuższych bokach, w odstępie 2 cm od siebie. Na nieprzecięty prostokąt nałożyć nadzienie (trzeba jednak pamiętać, żeby nie kłaść go do końca, tylko raczej zostawić przy brzegach trochę miejsca). Paski złożyć na nadzieniu, docisnąć, żeby podczas pieczenia nic nie wypłynęło. Posmarować bułkę żółtkiem z mlekiem, posypać solą i pieprzem, przełożyć do formy i odczekać 20 min., żeby ciasto się napuszyło. Bułkę piec w 210 st. C przez ok. 25-30 min.