niedziela, 29 stycznia 2017

Czekoladowe pralinki z awokado (vegan, GF)


Stosunkowo zdrowe pralinki na bazie awokado i gorzkiej czekolady (użyłam 85%), obtoczone dodatkowo w gorzkim kakao. Może nie jest to optymalne rozwiązanie dla wielbicieli cukru, ale z pewnością osoby pozostające na diecie czy starające się zdrowo odżywiać będą zachwycone.

piątek, 27 stycznia 2017

Pancakes na maślance z owocami


Zajęcia semestru zimowego się skończyły, co oznacza, że moje poranki są teraz nieśpieszne i mogę sobie pozwolić na różne smakołyki. Pamiętam, że 3 lata temu, będąc na pierwszym roku dzień w dzień w okresie sesji zimowej jadłam naleśniki i pancakes, codziennie w innej wersji smakowej. I teraz również mam ochotę tylko na takie śniadania :)

środa, 25 stycznia 2017

Cynamonowe spiralki


Pamiętacie ten (klik) listopadowy przepis na tartę z jabłkami i cynamonowymi ciasteczkami na wierzchu? Mi przypomniał się wczoraj, podczas nieudolnych prób nauki do zbliżających się egzaminów (sesja już w przyszłym tygodniu)! Niewiele myśląc porzuciłam więc książki na rzecz pieczenia ciasteczek i po raz kolejny mogę stwierdzić, że nie ma lepszego lekarstwa na stres i smutki niż pieczenie i jedzenie ;)

poniedziałek, 23 stycznia 2017

Owsianka wg kuchni pięciu przemian



Na pewno niejednokrotnie spotkaliście się z kuchnią pięciu przemian. W dużym skrócie - jest to dieta pochodząca ze Wschodu, mianowicie z Chin. Swoje źródło czerpie w biorytmie Ziemi. Na wiele składników mamy w tej diecie zezwolenie, wykluczyć należy przede wszystkim cukier, wędzone mięso, mleko (słodkie) oraz zwierzęce tłuszcze. Produkty podzielone są na pięć kategorii:
ogień - gorzki
ziemia - słodki
metal - ostry
woda - słony
drzewo - kwaśny
i każdy z nich musi znaleźć się w przygotowywanym daniu.
Jakie składniki należą do konkretnych grup możecie naleźć w internecie. Najważniejsze w całej tej filozofii jest, by kolejne składniki dodawać w odpowiedniej kolejności - każdy żywioł wspiera poprzedni.
Nie przechodzę co prawda na taką dietę, ale serdecznie polecam owsiankę przygotowywaną zgodnie z jej regułami, szczególnie teraz, w aktualnie panującą zimową pogodę. Doda dużo energii, ma sporo minerałów, zdrowych składników, nie zawiera mleka. Ja się w niej zakochałam.

niedziela, 22 stycznia 2017

Chleb owsiany z miodem


Moja Mama powróciła ostatnio do dobrego nawyku samodzielnego pieczenia chleba. Staram się ostatnio bywać w domu jak najczęściej, dzięki czemu mogę się zaopatrzyć w taki zdrowy bochenek (dzięki Mamo!), jednak w sytuacjach kryzysowych muszę sobie radzić sama. Ponieważ czwarty rok nie jest nadmiernie przytłaczający, produkuję pieczywo, najczęściej ze starych zbiorów (przepisy na blogu). Tym razem trafiłam jednak na przepis na inny chlebek, ze zmielonymi płatkami owsianymi w środku - dzięki czemu jest naprawdę wilgotny i sycący, z miodem - nadaje mu odrobinę słodyczy (ale spokojnie, do wytrawnych dodatków też pasuje), u mnie dodatkowo półrazowy. Samo zdrowie!

czwartek, 19 stycznia 2017

Muffinki z figami i migdałami (vegan)




Kto by się spodziewał, że wegańskie wypieki mogą pozostać smaczne, mimo odrzuceniu kluczowych (jak to się utarło) składników. Idealne babeczki dla alergików lub po prostu osób chętnych na eksperymenty. Najlepsze w dniu pieczenia, kolejnego dnia smakują równie dobrze, ale podgrzane w mikrofalówce. Nie zawierają zbyt wiele tłuszczu, cukru, a i tak są pyszne.

wtorek, 17 stycznia 2017

Blondies z batonikami Twix i sosem toffiee


Pierwsze blondies na blogu - zasmakowało nam do tego stopnia, że mam już kilka pomysłów na kolejne wersje. Żałuję tylko, że zrobiłam je w tak małej ilości - spokojnie możecie podwoić ilość składników.

niedziela, 15 stycznia 2017

Sernik czekoladowy



Pyszny serniczek z gorzką czekoladą, idealny na długie, styczniowe popołudnia. Kremowy, mazisty, na czekoladowym spodzie, idealny w towarzystwie czekolady na gorąco z bitą śmietaną (tu przepis).

piątek, 13 stycznia 2017

Czekolada na gorąco


Mój ulubiony napój na rozgrzanie. Co prawda jest dość kaloryczny, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić (a już szczególnie w piątki) ;)
Mocno czekoladowy - koniecznie na gorzkiej - z odrobiną cukru trzcinowego i cynamonu. Polecam!

wtorek, 10 stycznia 2017

Brownies bez mąki z gruszkami i orzechami



Brownies bez mąki i z niewielkim tylko dodatkiem cukru. Ciasto jest niskie i generalnie niewielkie (przyznaję, że robiłam je dla dwóch osób celem osłodzenia wieczoru - wiecie, film, lampka czerwonego wina i czekolada to dobre połączenie ;)), więc w razie większego zapotrzebowania można podwoić porcję.

niedziela, 8 stycznia 2017

Tort Kinder Bueno



Rewelacyjny torcik, który możemy również przy pewnych modyfikacjach przygotować w formie ciasta. Baza to wilgotne, kakaowe ciasto szybkie do przygotowania, tzw. 'muffinowe', przełożone orzechowo-mlecznym kremem, udekorowane płatkami czekoladowymi, kleksami czekoladowego kremu i rozpuszczoną czekoladą. Całość smakuje wybornie i bardzo dobrze się kroi.

środa, 4 stycznia 2017

Bounty cupcakes


... czyli czekoladowo-kokosowe babeczki z kremem kokosowym i cukierkiem Bounty (lub pokrojonym batonikiem, wedle uznania). Łatwe i pyszne, szybko się je przygotowuje, najgorsze jest oczekiwanie na ostudzenie babeczek - są na tyle smaczne, że mogą nie doczekać ozdabiania kremem ;))

poniedziałek, 2 stycznia 2017

Chocolate crinkles


Dzień dobry w Nowym Roku! Mam nadzieję, że Wasz Sylwester był niezapomniany, a teraz w pełni sił wkraczacie w nowy etap.
Na pewno dobrze znacie te ciasteczka. Dla mnie od zawsze wyglądają jak obsypane śniegiem, więc idealnie się komponują z panującą aurą pogodową. Ja na szczęście nie muszę dziś nigdzie wychodzić, więc spędzę cały dzień z talerzykiem tych pyszności, gorącą herbatą i książką. Wam też polecam tak umilić sobie czas :)