sobota, 31 grudnia 2016

Najlepszy sero-makowiec



Najlepszy sero-makowiec, jaki robiłam. Sernik ma magiczny składnik - słodzony jest sporą ilością białej czekolady, dzięki czemu jest niezwykle kremowy, mleczny i delikatny. Rozpływa się w ustach! Warstwa makowa koniecznie zrobiona własnoręcznie, słodka, miodowa i pełna bakalii. Idealne ciasto na Nowy Rok! A ja, korzystając z okazji życzę wszystkim samych wspaniałych dni w nadchodzącym 2017 roku!

sobota, 24 grudnia 2016

Wesołych Świąt!

Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku!
Magda

piątek, 23 grudnia 2016

Rozgrzewające ciasto daktylowe z orzechami




Ostatnimi czasy wiele radości sprawia mi fotografowanie. Odkrywam zalety pięknego, dziennego światła i próbuję się trochę bawić. A że Święta zbliżają się wielkimi krokami  - wypróbowuję różne bożonarodzeniowe przepisy, aby móc się nimi z Wami podzielić. Zresztą - to chyba widać. Sporo ostatnio się na blogu pojawia postów i obiecuję, że po Świętach trochę jeszcze będzie :)
Ciasto, na które przepis poniżej jest odkryciem tego roku.  Zamieniając przyprawy korzenne na cynamon otrzymujemy ciasto pachnące nie piernikiem, lecz... marchewkowym ;) Jest przepyszne! Wilgotne, słodkie dzięki daktylom, w oryginale bez orzechów, lecz według mnie świetnie tu pasują i są konieczne. Bardzo polecam!

czwartek, 22 grudnia 2016

Cranberry Noëls




Świetne bożonarodzeniowe ciasteczka dla wszystkich łasuchów. W ciastkach co prawda nie ma żadnych smaków świątecznych (może suszona żurawina? Choć mi osobiście się ona nie kojarzy ze Świętami), ale nazwa zobowiązuje. Nie znam francuskiego, ale wujek Google podpowiada, że Noël oznacza wszystko, co z Bożym Narodzeniem związane: kolęda, prezent gwiazdkowy, gwiazdka... aż po Boże Narodzenie właśnie.
Same ciasteczka w smaku są bardzo dobre. Szczególnie smaczne za sprawą orzechów włoskich, które podczas pieczenia się podprażają i nadają cudowny aromat. 

środa, 21 grudnia 2016

Babeczki jak makowiec, z lukrem i skórką pomarańczową



Pyszne, delikatnie waniliowe muffinki, nadziane domową masą makową, polane lukrem i udekorowane kandyzowaną skórką pomarańczową. Smakują jak prawdziwy, rasowy makowiec! W ciągu ostatniego tygodnia robiłam je dwukrotnie, za każdym razem zjedzone były do końca. Polecam!

wtorek, 20 grudnia 2016

Piernikowy budyń jaglany



Aby jeszcze bardziej wprawić się w świąteczną atmosferę na grudniowe śniadanie proponuję zdrowy budyń na bazie kaszy jaglanej. Słodzony miodem, pachnący korzeniami, z czekoladą i odrobiną słodkich pierniczków (te dwa ostatnie składniki oczywiście możecie pominąć, ja za całkowicie dietetycznymi potrawami nie przepadam).

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Najszybsze żurawinowe rogaliki ze świątecznym nadzieniem



Jaki jest najszybszy pomysł na wykorzystanie nadzienia mincemeat, które pozostało mi po weekendowym torciku piernikowym (klik)? Oczywiście chrupiące rogaliki z ciasta francuskiego, posypane grubą warstwą cukru pudru. Wstyd się przyznać, że zjadłam prawie wszystkie od razu, gorące, sama, zaraz po zrobieniu zdjęć... Dla niepoznaki zostawiłam mojemu chłopakowi dwa, bo tak słodko pachniało w mieszkaniu, że od razu po wejściu na klatkę dało się wyczuć jakieś pyszności i nic bym przed nim nie ukryła ;)

niedziela, 18 grudnia 2016

Rewelacyjny tort piernikowy



Tort-rewelacja, najlepszy wypiek tego roku, który na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole. Miękkie piernikowe ciasto nasączyłam ponczem z dodatkiem whisky, przełożyłam pysznym nadzieniem mincemeat i prostym kremem na bazie mascarpone, który świetnie się nakłada i nie spływa. Mój tort wyszedł w kształcie igloo, bo tak urosło mi ciasto ;)

sobota, 17 grudnia 2016

Piernik białoruski - chałwowy (bez tłuszczu)



Innowacyjny, ale jednocześnie staropolski, pochodzący z Kresów przepis na piernik bez tłuszczu, za to z chałwą w cieście. Jest pyszny! Upiekłam go w keksówce, potem oblałam polewą z gorzkiej czekolady i posypałam płatkami migdałowymi, ale już zastanawiam się, jak przerobić go na krajankę piernikową.

piątek, 16 grudnia 2016

Babeczki choinki




Świąteczne cupcakes są po protu urocze. Ostatnio pokazywałam Wam babeczki-czapeczki Mikołaja (klik), dziś przedstawiam wersję choinkową, ale to nie ostatni pomysł w tym roku. Baza to czekoladowo-pomarańczowe ciasto, do którego dla wzmocnienia smaku dodałam posiekanej, gorzkiej czekolady i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Dekoracyjna choinka na czubku babeczki zrobiona z zabarwionego zielonym barwnikiem spożywczym kremem na bazie mascarpone, który jest idealnie sztywny, nie traci kształtu i się nie rozpływa. Posypane delikatnymi, białymi perełkami wyglądają bardzo odświętnie. Polecam!

czwartek, 15 grudnia 2016

Krem sernikowy z frużeliną żurawinową


Indywidualne, puszyste waniliowe serniczki w pucharkach na spodzie z kruchych, korzennych ciasteczek i z frużeliną z żurawin, którą równie dobrze można zastąpić np. czerwoną porzeczką. Pyszne, lekkie jak chmurka! Polecam :)

środa, 14 grudnia 2016

Świąteczna gorąca czekolada tylko dla dorosłych


Świetna, rozgrzewająca gorąca czekolada z dodatkiem wiśniówki. Idealna na mroźne, nastrojowe wieczory! Uwielbiam ten okres właśnie za te bajkowe popołudnia i noce, które spędzam zawinięta w koc, z kubkiem pysznego napoju i książką, wśród zapachowych świeczek. Polecam!

wtorek, 13 grudnia 2016

Rogaliki z masą makową


Zrobiłam ostatnio całą miskę domowej masy makowej, bo ją uwielbiam i dodaję w okresie świątecznym, gdzie się tylko da! Pysznie smakuje w naleśnikach, babeczkach, czy takich łatwych rogalikach. Wystarczy chwila i możemy cieszyć się pysznymi, chrupiącymi ciastkami.

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Proste korzenne ciasteczka miodowe



Oryginalnie z melasą, w  mojej wersji z miodem, dzięki któremu ciastka nabierają wyjątkowego smaku. Delikatnie korzenne, nie za suche. Obtaczane przed pieczeniem w cukrze, który lekko się karmelizuje i tworzy chrupiącą powłoczkę. Polecam!

niedziela, 11 grudnia 2016

Rustykalna bożonarodzeniowa tarta



Przez tyle lat, od czasu, gdy przepis na nadzienie mincemeat pojawił się na blogu (klik), nic z jego dodatkiem nie robiłam. W tym roku przypomniałam sobie o tym wpisie i na nowo rozsmakowałam się w tej pyszności. Samo nadzienie jest tak rewelacyjne, że mogę je zajadać łyżką, jednak ta tarta to już mistrzostwo. Polecam!

sobota, 10 grudnia 2016

Sernik speculoos



Jak pisałam na fejsbukowej stronie (klik) wczoraj wieczorem całe moje mieszkanie pachniało Świętami - a to za sprawą tego, waniliowego, słodkiego serniczka na spodzie z ciasteczek speculoos (sernik na zdjęciach robiłam na lekko pokruszonych sucharkach z dodatkiem przypraw korzennych, ale w wersji ze zmielonymi ciastkami smakował mi bardziej). Naprawdę prosty, dwukrotnie wypróbowany. Polecam!

piątek, 9 grudnia 2016

Lody speculoos


Bardzo dobre, puszyste lody bez jajek i bez maszyny na bazie kremu speculoos (prosty, trzyskładnikowy przepis znajdziecie tutaj - klik). Polane ciepłym sosem czekladowym (gorzka czekolada + kremówka) smakują wybornie.

czwartek, 8 grudnia 2016

Giant ginger cookies


Gigantyczne, piernikowe ciasteczka. Idealne do kubka kakao, słodkawe, pachnące piernikiem i rzeczywiście całkiem spore - jedno ciastko zaspokaja na jakiś czas chęć na słodycze. Poza tym są idealne na drobny świąteczny upominek DIY lub dodatek do większego prezentu.

środa, 7 grudnia 2016

Cantuccini piernikowe



Okres adwentu to dla mnie zawsze czas pieczenia ciasteczek. Nie pierników, nie makowców, nie serników, ale właśnie ciasteczek. W żadnym innym miesiącu roku nie pachną one tak cudownie, nie sprawia takiej przyjemności ich pieczenia, nie tworzą wyjątkowej atmosfery w domu. Wypróbowuję więc jak najwięcej przepisów, rozpoczynając nawet od mniej klasycznych cantuccini. Ale spokojnie - w wersji z migdałami też się kiedyś pojawią.

wtorek, 6 grudnia 2016

Czapeczki Mikołaja - mikołajkowe babeczki



Takie babeczki będą doskonałym pomysłem na mikołajkowy, słodki podwieczorek. Kakaowe ciasto z rodzynkami (które można wcześniej namoczyć w alkoholu, jeśli babeczek nie będą jadły dzieci) i gorzką czekoladą, ze słodką czapeczką z zabarwionego na czerwono kremu. Spodobają się wszystkim :)

poniedziałek, 5 grudnia 2016

Speculoos milkshake



Szybki sposób na mleczny, grudniowy koktajl. Słodki dzięki białej czekoladzie, ciasteczkowo-miodowy, ze szczyptą cynamonu. Polecam!

niedziela, 4 grudnia 2016

Kudłaty sernik kokosowy z żurawiną



Sernik idealny na Świąteczny stół lub na adwentową niedzielę do kawy. Na kruchym spodzie, kokosowy, z surową żurawiną, posypany śnieżnym cukrem pudrem. Kudłaty ze względu na wiórki ciasta na wierzchu. Pycha!
A dla wszystkich Barbar najlepsze życzenia imieninowe!

sobota, 3 grudnia 2016

Brownies speculoos



Pyszny amerykański murzynek to pierwszy wypiek, do którego wykorzystałam przygotowany wczoraj krem speculoos. Ciasto piekłam wieczorem, dziś rano zdążyłam zrobić zdjęcia i już wszystko zjedliśmy (we dwójkę ;)). Polecam!

piątek, 2 grudnia 2016

Krem piernikowy (trzykładnikowy)


Sporo czasu zajęło mi znalezienie przepisu na krem speculoos, który posłużyłby mi za bazę do innych wypieków. Wszystkie receptury, które są w internecie, zarówno na polskich stronach, jak i zagranicznych, są dość długie, za słodkie i hmm... jak na mój gust mieszają za dużo smaków ;) Ja potrzebowałam czegoś minimalistycznego, żadnych akcentów w postaci czekolady, oleju kokosowego, etc., słowem - nic, co zaburzyłoby podstawowy, korzenny smak ciasteczek. Podkreśliłam więc tylko świąteczny aromat odrobiną miodu i dodałam mleko, aby krem nie był zbyt tłusty, a jednocześnie stał się bardziej lejący. Po wymieszaniu składników smarowidło jest dość płynne, po schłodzeniu w lodówce gęstnieje. Jak już wspominałam na początku - ten krem będę wykorzystywać do kilku smakołyków, na które przepisy będą pojawiały się w najbliższych dniach.

czwartek, 1 grudnia 2016

Gingerbread cupcakes (babeczki piernikowe)




Alternatywa dla ostatnich muffinek piernikowych z powidłami i czekoladą (klik). Tym razem ciasto na bazie ucieranego, z kremem i posypką z lukrowanych pierniczków. Trudno mi powiedzieć, które lepsze - obie wersje zupełnie inne, lecz każda świąteczna :)